Barbara Dallosová Kultúra

V Kremnici ožijú aj zabudnuté remeslá: Cechové hody sa blížia!

Už tento víkend sa Kremnica vráti do minulosti. Historický festival ponúkne dobové scénky, trhy, dobroty podľa receptov starých materí, remeselné ukážky a ešte omnoho viac...

Ilustračný obrázok k článku V Kremnici ožijú aj zabudnuté remeslá: Cechové hody sa blížia!
Zdroj: OZ Schatmansdorf

Dobýjanie mesta Kremnica a Cechové hody kremnické. Podujatie, ktoré je odkazom na minulosť baníckeho mestečka, ovládne uličky Kremnice už tento víkend (22. – 23.7.).

Festival ponúka jedinečný koncept predstavení, ktoré sa budú odohrávať priamo okolo návštevníkov, čím sa prežívanie stredovekého života stáva úplne novým a originálnym zážitkom. Víkend prinesie širokú ponuku autentických vystúpení, prednášok, tematických súťaží, ukážok prác remeselníkov a dobrého jedla.

Celý program podujatia sme vám priniesli tu: Cechové hody kremnické: Podrobný dvojdňový program hodina po hodine

Scénky o dobýjaní

Festival nie náhodou nesie podtitul Dobýjanie mesta Kremnica. Zasadený je do obdobia, kedy Kremnicu a okolie ohrozovali nebezpečné husitské nájazdy. Tieto momenty budú stvárnené vo veľkolepom dobýjaní, ktoré sa uskutoční dvakrát za deň na Zámockom námestí, doplnené o tvrdé strety a pyrotechnické efekty.

Čítajte tiež: Tvrdé súboje, pády z koní: V Kremnici ožije minulosť, a to poriadne autenticky, FOTO

Zabudnuté remeslá

Hlavným organizátorom podujatia je Občianske združenie Schatmansdorf, ktoré skúma tajomstvá stredovekého života, a to prevažne toho remeselného. Šikovné ruky členov OZ pretavujú tieto vedomosti do konštrukcií, nábytku či všakovakých výrobkov zhotovovaných podľa predlôh majstrov z dávnych dôb.

Členovia združenia sa venujú šitiu, sústruženiu, spracovaniu kože, odlievaniu z cínu, rezbárstvu a rôznym iným, často i dávno zabudnutým remeslám, ktoré takto revitalizujú a vdychujú im nový život. Zruční remeselníci predvedú svoje umenie vo vyrábaní výrobkov dennej potreby chudobných, no i tých majetných.

Rozvoniavať budú tradičné jedlá

Nemenej dôležitou zručnosťou, bez ktorej sa kremnické domácnosti nezaobišli, bola príprava tradičných dobrôt. Aj tie na Cechových hodoch predstavia tak, ako ich poznali kedysi.

Kuchtičky budú čerpať z autentických starých receptov a na hodoch si pochutnáte napríklad na dobových polievkach, plackách, zapekačách, paštétach či rôznych sladkých maškrtách. Variť sa bude na ražni aj v starých dobrých kotlíkoch.

Historický festival v Kremnici už tento víkend
6
Galéria
Zdroj: OZ Schatmansdorf
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM