Barbara Dallosová Kultúra

V Kremnici ožijú dvadsiate roky: Netradičný koncert na hrade

Vážna hudba trochu inak. Na Mestskom hrade v Kremnici sa za zvukov saxofónu vrátime o storočie dozadu...

Ilustračný obrázok k článku V Kremnici ožijú dvadsiate roky: Netradičný koncert na hrade
1
Galéria
Zdroj: NBS-MMM Kremnica

Ako informovala Erika Haas Kianičková z kremnického múzea, to pripravilo netradičný koncert vážnej hudby venovaný saxofónu, nástroju mnohých farieb a zvukov. Na Veľkonočnom koncerte v Kostole sv. Kataríny na Mestskom hrade v Kremnici sa 11. apríla o 18:00 hod. predstaví unikátne saxofónové kvarteto SAXOPHONE SYNCOPATORS.

SAXOPHONE SYNCOPATORS sa špecializujú najmä na autentickú interpretáciu hudobných diel v aranžmánoch pre saxofóny, pričom sa zameriavajú na dva odlišné hudobné žánre. Na jednej strane sa venujú interpretácii skladieb tzv. vážnej hudby, ktoré boli skomponované pre toto nástrojové obsadenie.

Predovšetkým sa však kvarteto venuje interpretácii skladieb z rokov 1910 až 1920, kedy saxofón ako hudobný nástroj zažíval svoj najväčší vývoj, a stal sa veľkou inšpiráciou pre interpretov aj pre hudobných skladateľov.

Saxophone Syncopators hrajú najstarší ragtime a hot jazz v originálnych úpravách pre saxofónové kvarteto po vzore saxofónových ansámblov, ktoré v týchto časoch existovali. Na dosiahnutie čo najvernejšieho a najautentickejšieho zvuku používajú Saxophone Syncopators originálne dobové nástroje z 20tych rokov minulého storočia. V Kremnici sa Saxophone Syncopators predstavia s klasickým repertoárom. Na Veľkonočnom koncerte v Kostole sv. Kataríny zaznejú diela J. B. Singeléeho, M. Lejavu, A. Glazunova i hudobných velikánov W. A. Mozarta a J. S. Bacha.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM