Kultúra

V Kremnici sa stretnú šperkárski majstri: Vychutnajte si vernisáž pod holým nebom

Domáci aj zahraniční šperkári sa stretnú v Kremnici na tradičnom letnom podujatí. Tento rok je téma naozajstnou výzvou.

Ilustračný obrázok k článku V Kremnici sa stretnú šperkárski majstri: Vychutnajte si vernisáž pod holým nebom
Zdroj: TASR/AP

Aj toto leto sa domáci a zahraniční šperkári stretávajú v Kremnici na Medzinárodnom sympóziu umeleckého šperku. Tradícia a kontinuita tohto podujatia, ktoré v Kremnici od roku 1990 organizuje Združenie šperkárov AURA, zastáva podľa jeho organizátorov v stredoeurópskom kontexte významné miesto na poli podujatí a vzájomných stretnutí autorov zaoberajúcich sa výtvarným šperkom.

Termín open air vernisáže je 15. augusta 2020 (sobota) o 17.00 hod. na Štefánikovom námestí v Kremnici.

„Témou tohtoročného sympózia s názvom Body politics je sociálna hodnota šperku s cieľom rozvíjať otázku sociálnej roviny objektu a potreby interakcie s divákom,“ uviedla Miriam Kostrianová z kremnického Múzea mincí a medailí.

Čo vytvára sociálny rozmer šperku, ako ho autor môže využívať vo svojej tvorbe a aké sú nuansy jeho podstaty, sú otázky, na ktoré budú počas sympózia hľadať odpovede pozvaní výtvarníci. Kostrianová dodala, že na 26. ročníku sympózia participujú viacerí autori medzinárodného zloženia.

Výsledky šperkárskeho sympózia predstaví výstava, ktorá sa začína 17. augusta a potrvá do 20. septembra v expozícii Líce a rub peňazí v Múzeu mincí a medailí. Netradičná open air vernisáž sa uskutoční v sobotu 15. augusta o 17.00 h na Štefánikovom námestí v Kremnici.

Projekt organizovaný Združením šperkárov AURA z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Fond výtvarných umení.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM