Martin Károly Rôzne

V Ladzanoch bude kulinárska súťaž v hlavnej úlohe s jablkom

Ladzany 7. septembra - Jablková chuť Hontu je názov podujatia, ktorým chcú v obci Ladzany v okrese Krupina nadviazať na svoju dlhoročnú tradíciu ovocinárstva. Akcia, na ktorej bude súťažiť 15 družstiev vo varení tradičných, ale aj originálnych jedál

Naším zámerom je nadviazať na históriu ovocinárstva v tomto kraji a prezentovať tradičné spracovanie jabĺk aj mladej generácii, ktorá pomaly nepozná žiadne iné jablká ako dovozové,“ povedal TASR starosta obce Miloš Čmela.

Výkony súťažiacich bude hodnotiť odborná porota a následne aj účastníci podujatia. „Organizujeme podobné podujatia v rámci stredoslovenského regiónu a postupne zbierame staré recepty na výrobu jedál. Naším cieľom je uchovať tradičnú chuť a aj preto presadzujeme zavedenie týchto regionálnych jedál v reštauračných zariadeniach,“ vysvetlil Ľubomír Chrien z občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska, ktoré je spoluorganizá­torom akcie.

V rámci podujatia bude pripravená aj ochutnávka rôznych druhov jabĺk, domácich koláčov a iných výrobkov. Svoju šikovnosť budú prezentovať aj remeselníci a folkloristi.

S históriou ovocinárstva a regiónu Hont sa budú môcť návštevníci dediny zoznámiť na výstave vo vynovenom dome kultúry, ktorý obec zároveň slávnostne otvorí.

Ovocinárstvo na Honte má pevné korene. Už za čias Rakúsko– Uhorska sa z týchto oblastí vozilo ovocie do Pešti a ďalších miest. V obci sa nachádza genofond jabloní, ale aj ďalších ovocných stromov z Hontu. Ku genofondu v tzv. Mandľovom sade sa budú môcť previesť na koči aj návštevníci podujatia.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM