Správy

V Lovči odštartovala výstavba vodovodu: V ďalšej dedine si naň budú musieť počkať

Dvojica obcí pri Žiari nad Hronom má problém s pitnou vodou. Čerpajú ju zo studní, to však nie je vyhovujúce.

Ilustračný obrázok k článku V Lovči odštartovala výstavba vodovodu: V ďalšej dedine si naň budú musieť počkať
Zdroj: pixabay.com

Kým v obci Lovča v okrese Žiar nad Hronom začali s prácami na výstavbe vodovodu ešte v prvej polovici roka 2021, v Dolnej Ždani sa pôvodný termín dokončenia stavby dodržať nepodarilo. Ako informoval projektový manažér Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti (StVS) Juraj Demian, nový termín ukončenia je stanovený na december 2023.

Voda zo studní nevyhovuje

„Dôvodom, prečo sa so stavbou ešte nezačalo, je stále prebiehajúca kontrola výsledkov verejného obstarávania na zhotoviteľa stavebných prác zo strany Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Až po ukončení predmetnej kontroly s kladným výsledkom, teda pripustenia výdavkov riadiacim orgánom do financovania, bude zmluva o dielo účinná a bude možné s prácami aj reálne začať,“ vysvetlil Demian.

Obyvatelia Dolnej Ždane sú v súčasnosti zásobovaní vodou z miestnych studní, ktorá však nevyhovuje hygienickým štandardom. „Z tohto dôvodu bolo projekčne navrhnuté zásobovať občanov pitnou vodou z vodojemu Horná Ždaňa, ktorý je zásobovaný z prívodného potrubia pitnej vody z vodnej nádrže Turček cez výtlačné potrubie do vodojemu,“ dodal Demian. StVS v Dolnej Ždani počíta s vybudovaním 5,7 kilometra dlhého vodovodu za približne 1,5 milióna eur.

Termín dokončenia

Nový vodovod má problém s nevyhovujúcou vodou zo studní vyriešiť aj v obci Lovča, kde s prácami na vodojeme a samotnom potrubí vodovodu začali ešte v máji 2021. Novovybu­dovaný vodovod za viac ako 1,6 milióna eur bude mať dĺžku takmer 7 kilometrov, dokončený by mal byť vo februári budúceho roka.

Výstavba vodovodov v obciach Lovča a Dolná Ždaňa je súčasťou projektu zásobovania pitnou vodou Hlinického Pohronia. Ten počíta so zlepšenou dodávkou pitnej vody pre 750 obyvateľov Dolnej Ždane a vyše 570 obyvateľov obce Lovča.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM