Barbara Dallosová Správy

V Nevoľnom vypísali konkurz na hlavného kontrolóra: Dobrý flek, je tam však ALE!

Človeka, ktorý bude dozerať na hospodárenie obce, hľadajú momentálne v obci Nevoľné. Bitka však podľa starostu o tento flek nie je. Prečo?

Ilustračný obrázok k článku V Nevoľnom vypísali konkurz na hlavného kontrolóra: Dobrý flek, je tam však ALE!
Zdroj: Dnes24.sk

Striehnuť na príjmy a výdavky obce, kontrolovať vybavovanie sťažností a petícií, či bdieť nad dodržiavaním všeobecne záväzných právnych predpisov a nariadení a.t.ď. To je len zlomok toho, čo je podľa zákonu úlohou hlavného kontrolóra mesta či obce.

Voľbu hlavného kontrolóra obce vyhlásili i v neďalekom Nevoľnom. Tá sa má konať 30.6., pričom kandidáti musia odovzdať svoju písomnú prihlášku najneskôr 14 dní pred dňom konania voľby na obecnom úrade, teda do 16.6.

Jeden zo žiadaných flekov

O kontrolórske pozície býva vo všeobecnosti veľký záujem. Plat hlavného kontrolóra sa počíta zo zákona. Je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok a koeficientu podľa počtu obyvateľov obce. Hoci neveľká dedinka Nevoľné sa svojim počtom obyvateľov radí do skupiny s najnižším koeficientom, kontrolórovi na plný úväzok by aj tak vyšiel plat vyše 900 eur v hrubom.

Kde je háčik?

Ako vysvetlil starosta obce Nevoľné Štefan Henžel, obec nehľadá kontrolóra na plný úväzok, ale len na jeho desatinu.

,,Práca kontrolóra je na 0,1 úväzku. Predošlý kontrolór zarábal v hrubom 89, v čistom 77 eur mesačne. Takže nejde o žiadnu lukratívnu odmenu. Zrejme máloktorá z obcí by utiahla zaplatiť kontrolóra na plný úväzok, tak ako je to v mestách" vysvetlil starosta.

Ako pokračoval, v obci sa už vystriedalo niekoľko kontrolórov, aj kvôli výške odmeny však nejde o až tak žiadanú pozíciu. ,,Mali sme niekoľkých kontrolórov, všetci sa vzdali svojich funkcií. Pre také malé obce, ako je Nevoľné, je takýto človek, dovolím si povedať, tak trochu aj zbytočný. Tu obecné zastupiteľstvo vie o každom kroku. Zákon nám však odporúča kontrolóra zamestnať, takže vypisujeme už nejaký čas tieto výzvy," dodal Henžel.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM