Martin Károly Rôzne

V obci s približne 2200 obyvateľmi je viac ako 500 chát a chalúp

Hodruša-Hámre 16. mája – Vďaka umiestneniu v lone Štiavnických vrchov, ale aj vynikajúcim podmienkam na športy v každom ročnom období je obec Hodruša-Hámre v Žarnovickom okrese už dlhé roky obľúbeným miestom chatárov z celého Slovenska. V súčasnosti

Práve rozvoj turizmu je podľa jeho slov smer, ktorým sa celá obec chce v najbližšom období uberať. Po tom, čo v obci v minulom storočí našla väčšina obyvateľov uplatnenie v miestnom závode Sandrik, ktorý už v súčasnosti neexistuje, je zamestnanosť v Hodruši-Hámroch nízka. Starosta verí, že práve rozvíjajúci sa turizmus dokáže priniesť ľuďom prácu.

Len pred dvoma rokmi bolo nad obcou otvorené nové zimné lyžiarske stredisko. Od tých čias sa podľa Urama záujem o nehnuteľnosti v dedine zvýšil, čo sa odrazilo aj na ich cenách. Služby v obci však podľa jeho názoru ešte stále nie sú na takej úrovni, ako by mali byť a tak sem turisti prichádzajú zväčša na jeden deň. To by sa však v blízkej budúcnosti mohlo zmeniť, lebo sa podľa jeho slov v areáli lyžiarskeho strediska stavia hotel. Aby mohli miestni začať podnikať s vlastným ubytovaním, obec nechala spraviť v hornej časti Banskej Hodruše vodovod.

V obci, ktorá má dĺžku viac ako 9 kilometrov, je množstvo starých dobových domov. Na viacerých z nich v súčasnosti vládne čulý stavebný ruch. Už na prvý pohľad vidieť, že majitelia viacerých z nich si dávajú záležať, aby bol v obci zachovaný miestny kolorit. Citlivo zrekonštruované domy len dotvárajú atmosféru starej baníckej obce. Časť Banskej Hodruše sa nachádza v Pamiatkovej zóne. „Všetky stavby v tejto lokalite podliehajú schvaľovaciemu procesu pamiatkového úradu,“ podotkol Uram.

Pri prechode dedinou zaujme aj dvojica domov na jej hornom konci, ktoré po dlhých rokoch chátrania nadobúdajú nový dych. Ide o bývalú správu závodu Stará štôlňa všetkých svätých a priľahlú úžitkovú budovu. Pod nimi sa nachádza asi 180 metrov dlhá štôlňa. „Je to prekop na žilu všechsvätých. Tade fáral mančaft do bane a potom tu je baňa v tomto kopci. Je to jedna z najstarších baní široko ďaleko,“ podotkol Richard Kaňa ml. zo Slovenskej Banskej s.r.o. Areál by mal v budúcnosti slúžiť ako banský skanzen s možnosťou návštevy štôlní. Otvorený by mal byť podľa jeho slov na jeseň budúceho roka.

Prilákať turistov do obce má aj nový projekt nazvaný Bajkom k tajchom, ktorý predstavuje viac ako 100 kilometrov cyklistických trás v prostredí jedinečného banského systému tajchov a jarkov. Vlastná internetová stránka projektu podá záujemcov kompletné informácie o sieti značených trás pre horských cyklistov, ktoré ich zavedú až do Banskej Štiavnice. „Trasy sú podľa cykloturistov dobre značené, takisto sú zamerané cez satelit cez GPS, takže sa im tu ľahko orientuje,“ podotkol Uram.

Nadšencov tohto športu privedú k viacerým historickým a kultúrnym pamiatkam, banským technickým a sakrálnym pamiatkam a tajchom. Tých je tu niekoľko, Brennerský tajch, Kopanický tajch, Horný Hodrušský tajch a Dolný Hodrušský tajch, ktorý je najmä v letnom období obľúbenou lokalitou na kúpanie v širokom regióne.

Zaujímavá je aj Klopačka, ktorá je dominantou Banskej Hodruše,“ podotkol Uram. Ide o jednu z piatich dochovaných banských klopačiek na Slovensku. „Zaujímavosťou je, že sa o to stará mladý chlapec, ktorý má iba 15 rokov. Je tam zaujímavý hodinový stroj, ktorý je kovaný,“ vysvetlil. Obec chce podľa jeho slov odkúpiť jeden z miestnych domov, kde je zaujímavý portál šachty, zrekonštruovať ho a využívať na výstavné účely.

Zdroj: TASR Ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM