Samospráva

V obci si postavili hlavu: II. stupeň školy nezrušia aj napriek odporúčaniu ministerstva!

Základnej škole v obci Malá Lehota (okres Žarnovica) odporučilo ministerstvo školstva zrušiť od nasledujúceho školského roka druhý stupeň. Obec, ktorá je jej zriaďovateľom ho zachová a školu bude dofinancovávať z vlastného rozpočtu.

Ilustračný obrázok k článku V obci si postavili hlavu: II. stupeň školy nezrušia aj napriek odporúčaniu ministerstva!
Zdroj: Webnoviny.sk

Dokedy bude takáto situácia pre obec udržateľná, je podľa starostky Marty Tisovskej otázne. „Vidím to maximálne na nejaké dva školské roky,“ podotkla v tejto súvislosti.

Štát stanovil nové kritériá

Racionalizačné konanie sa uskutočnilo so zriaďovateľom ZŠ v obci Malá Lehota, ktorý v roku 2013 požiadal o dofinancovanie prostredníctvom dohodovacieho konania, keďže mu nepostačovali finančné prostriedky pre základnú školu na osobné náklady a na prevádzkové náklady,“ vysvetlil hovorca rezortu Michal Kaliňák. Prvým opatrením bolo uskutočňovať vzdelávanie na prvom stupni v jednej triede, čo škola splnila.

5 žiakov v triede

Druhé opatrenie hovorilo o tom, aby ukončila vzdelávanie na druhom stupni základnej školy do 31. augusta v prípade, že bude do 31. mája v príslušnom kalendárnom roku menej ako 15 žiakov v triede 5. ročníka pre nový školský rok. Skutočnosť je taká, že v 5. ročníku miestnej školy by malo byť od 1. septembra len päť žiakov. Škola by mala mať v novom školskom roku celkovo 51 žiakov, z toho na II. stupni ich bude 34. Tendenciou pritom podľa Tisovskej je, že počet žiakov neustále klesá.

Druhý stupeň zaplatia z obecnej kasy

Obecné zastupiteľstvo však koncom marca rozhodlo, že II. stupeň zachovajú. „Ak sa zriaďovateľ rozhodne zachovať II. stupeň základnej školy, tak sa nebude môcť zapojiť do dohodovacieho konania, normatívne finančné prostriedky naďalej dostáva, ale dofinancovanie školy si bude musieť riešiť z vlastných zdrojov,“ vysvetlil Kaliňák. Pre Malú Lehotu to bude v tomto kalendárnom roku viac ako 30.000 eur.

Dokedy vydržia?

Z dlhodobého hľadiska bude potrebné, aby základné školy splnili minimálne počty žiakov v triedach ustanovené v školskom zákone, a to už od 1. 9.2015 pre prvý ročník a piaty ročník základnej školy,“ dodal hovorca.

Dokedy bude pre obec takáto situácia únosná, je podľa starostky ťažko predpokladať aj kvôli tomu, že nie je podľa jej slov jasné, ako bude v budúcnosti financovanie základných škôl zo strany ministerstva vyzerať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM