Michal Majer Kultúra

V piatok sa bude spomínať na Deža Ursinyho

14. januára o 17.00 sa v Bethlenovom dome v Banskej Bystrici uskutoční spomienkový večer venovaný výnimočnej osobnosti slovenskej umeleckej scény Dežovi Ursinymu. Návštevníci budú mať na podujatí jedinečnú príležitosť vypočuť si rozprávanie štyroch o

Hosťami podujatia budú básnik Ivan Štrpka (člen básnickej skupiny Osamelí bežci, autor veľkej väčšiny textov Ursinyho hudobnej tvorby), Jakub Ursiny (herec, hudobník), Juraj Solan (zvuková réžia posledných Ursinyho albumov) a Pavel Daněk (producent, vedúci člen bývalej kapely Burčiak). Celý večer sa bude niesť v znamení témy ”Čo nie je napísané v knihách, zachytené vo filme, ale je dobré, aby sme to vedeli a zapamätali si”. Po diskusii medzi osobnosťami a návštevníkmi je pripravené premietanie dokumentu Momentky od režiséra Petra Krištúfka.

Organizátormi tohto stretnutia sú banskobystrickí obdivovatelia a ctitelia tvorby pána Deža Ursinyho Juraj Havlík a Martin Novák. Tí v rámci spomienkového večera ponúknu možnosť zakúpiť si aktuálne, na slovenskom trhu dostupné tématické knihy a CD/DVD nosiče venované tomuto výbornému hudobníkovi.

Dezider „Dežo“ Ursiny (4. október 1947 – 2. máj 1995) bol popredný slovenský bigbítový a artrockový hudobník, skladateľ, spevák a textár. Profesionálne sa venoval filmovej tvorbe, kde sa uplatnil ako autor filmovej hudby, dramaturg, režisér, autor námetov a scenárista. Gro jeho hudobnej kariéry je úzko späté s básnikom a svojím dvorným textárom Ivanom Štrpkom, s ktorým spolupracoval na jedenástich štúdiových albumoch.

mm, wikipedia

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM