Martin Károly Kultúra

V Pitelovej to ešte nebolo

„To tu ešte nebolo“ je názov kultúrnej akcie, ktorá sa konala v dedinke Pitelová počas troch dní, od druhého do štvrtého septembra. Nechýbala výstava, súťaž vo varení gulášu, v pití piva, v slalome s fúrikom, v hode metrovicou, jedení horaliek či čis

Akcia sa začala v piatok pripravovaním výstavy „Plody našich záhrad a šikovnosti našich rúk“ na ktorej mohli účastníci obdivovať nádherne naaranžované kvety, ovocie a zeleninu, ako aj množstvo originálnych drevorezieb, výšiviek, obrazov a iných ručných prác. Jedákom ulahodil veľký stôl uprostred sály preplnený rôznymi druhmi koláčov a nápojov pripravených na ochutnávku. Všetky vystavené exponáty boli zaradené do hlasovania o prvé tri miesta v kategóriách kvety, ovocie, zelenina, koláč a hobby.

V sobotu, krátko po otvorení výstavy, sa gurmáni z celej obce zbiehali na neďalekom futbalovom ihrisku Upieca, kde práve začínala súťaž vo varení gulášu. Zúčastnilo sa celkovo dvanásť trojčlenných tímov, čo znamenalo dvanásť rôznych gulášov z ktorých neskôr odborná porota vybrala tri najlepšie. Samozrejmosťou boli rôzne aktivity a súťaže, ktoré vypĺňali čas medzi začiatkom a koncom hlavného programu. Jednotlivci a dvojice zo zúčastnených tímov si tak zmerali sily v pití piva, slalome s fúrikom, hode metrovicou, jedení horaliek či čistení zemiakov. Počas varenia gulášov navyše platilo pravidlo, že škodiť je nielen povolené, ale aj vyžadované. Jednotliví členovia tímov sa tak snažili sabotovať snaženie svojich súperov nielen nepozorovaným pridávaním surovín do ich výtvorov ale aj inými, agresívnejšími spôsobmi. Po vyhlásení troch najlepších gulášov a rýchlom zlikvidovaní chutných obsahov kotlíkov spôsobila uvoľnená atmosféra plynulý prechod do večernej tanečnej zábavy.

Trojdňová akcia sa skončila v nedeľu poobede odohratím priateľského futbalového zápasu Horný koniec proti Dolnému koncu a vyhlásením výsledkov výstavy. A prečo mala celá akcia taký nezvyčajný názov? „Celá udalosť sa volá ‚To tu ešte nebolo‘, lebo takáto trojdňová akcia na Pitelovej naozaj ešte nikdy nebola.“ vysvetlil predseda výboru pre kultúru a zároveň spoluorganizátor akcie Lukáš Mališ. „Prvotná myšlienka bola odo mňa, že spravíme nejakú akciu. V tom prišla Božka Vaňová, ktorá organizuje výstavu v kultúrnom dome, že by sme to mohli spojiť. Tak sme sa dohodli a robíme to v spolupráci s obcou, Telovýchovnou Jednotou Pitelová a Slovenským zväzom ZŤP.

Podľa vyjadrenia organizátorov môžme očakávať aj ďalšie ročníky tejto kultúrnej, spoločenskej a športovej akcie. „Ale o rok sa to bude volať ‚To tu už bolo‘“ položartom dodáva Lukáš Mališ.

Text a video: Marek Čabák

V Pitelovej to ešte nebolo
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM