Martin Károly Kultúra

V Pohronskom múzeu vystavujú fajky z celého sveta

Nová Baňa 23. júna - Dovedna 369 fajok a ostatných doplnkov zo zbierok Mirona Mihaliča z Košíc a Pipe Clubu J.I.M Nitra vystavuje v týchto dňoch Pohronské múzeum (PM) v Novej Bani. Fajky z hliny, dreva, skla, morskej peny i porcelánu pochádzajú niele

Oči návštevníka pritiahnu nielen klasické fajky, ale aj indiánske či vodné fajky. Vystavené sú taktiež rezačky na tabak, mešce a tabatierky, stojany na cigary a stojany na zápalky, či rôzne typy zápaliek a zápalkových škatuliek. Podrobnejšia história fajkárstva je zdukumentovaná v textovej časti výstavy.

Zvyk fajčenia sa datuje do predkolumbovskej éry, keď Aztéci, Mayovia, Karibovia a ďalšie národy Severnej a Južnej Ameriky vykonávali obrad fajčenia v rámci náboženských rituálov. Do strednej Európy sa dostal tabak až na sklonku 16. storočia, v 17. storočí sa začali vyrábať prvé hlinené fajočky. Najznámejším slovenským výrobcom bol Karol Zachar z Banskej Štiavnice. Jeho fajky „štiavničky“ si získali obľubu v Európe, Ázii i Amerike. V 17. storočí sa začali objavovať prvé fajky z tvrdého dreva, v 18. storočí sa objavili prvé fajky z morskej peny, neskôr z porcelánu. Fajkový novovek prichádza v 19. storočí – po objavení nového dreveného materiálu, koreňa vresovca.

V PM v týchto dňoch sprístupnili aj autorskú výstavu Alexandra Sládka, in memoriam – kostoly z Pohronia vo výtvarnom umení.
Rodák z Prievidze, Alexander Sládok, študoval v rokoch 1946 – 1950 maľbu a výtvarníctvo na Slovenskej univerzite v Bratislave u profesora Jána Mudrocha. Celý svoj život zasvätil pedagogickej činnosti v tejto oblasti.

V roku 1990 sa spolu s manželkou presťahoval do Hliníka nad Hronom, kde mu učarovala typická stredoveká architektúra a starobylý charakter okolitých kostolíkov. Tak sa zrodila myšlienka vytvoriť zbierku a následne galériu obrazov s tematikou sakrálnych stavieb.

Náhla smrť v roku 2000 mu však nedovolila dokončiť toto dielo. Aj napriek tomu však autor zanechal 73 olejomalieb kostolov a kaplniek.
Zbierka má nemalú dokumentačnú hodnotu, lebo mapuje kultúrne dedičstvo a architektúru miest a obcí na území okresov Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica. Z výtvarného hľadiska sa jedná o insitnú tvorbu, ktorej sa autor venoval len ako koníčku vo svojom voľnom čase.

PM vystavuje zo spomínanej zbierky 40 obrazov. Obe výstavy si návštevníci múzea môžu pozrieť do konca septembra 2010.

Zdroj: TASR Ilustračné foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM