Barbara Dallosová Správy

V regióne vzniknú ďalšie nájomné byty: Na bývanie pre rodiny sa premení stará budova školy

Nájomné byty v obciach či na krajoch miest si v posledných rokoch získali veľkú popularitu. Ďalšie takéto bývanie má pribudnúť i v neveľkej obci neďaleko Žiaru. Premení sa na ne základka, ktorá už desaťročia zíva prázdnotou...

Ilustračný obrázok k článku V regióne vzniknú ďalšie nájomné byty: Na bývanie pre rodiny sa premení stará budova školy
Zdroj: TASR

Budovu bývalej základnej školy chcú v obci Močiar v okrese Banská Štiavnica prestavať na nájomné byty pre mladé rodiny. V rokmi nevyužívanej stavbe by malo vzniknúť 11 bytov.

,,Kedysi to bola jednotriedna základná škola. Stojí od roku 1969, poslední žiaci tam boli asi v rokoch 1974 – 1975. Odvtedy, čo ja viem, je nevyužívaná, iba mládež tam má klub," uviedla starostka Močiara Adriana Vančová.

Zámer rozšírili pre veľký záujem

Obec už v tejto veci uskutočnila aj prieskum. Najprv uvažovala o výstavbe siedmich bytov, no pre veľký záujem sa rozhodla svoj zámer rozšíriť. Starostku záujem o obývanie v obci teší, dedinka má totiž v súčasnosti len približne 170 obyvateľov.

,,Pôvodná projektová dokumentácia bola na sedem bytov s tým, že by sme nadstavili len jedno poschodie a využili tie priestory, ktoré sú tam. Ale keďže záujem bol dosť veľký, dostali sme 15 žiadostí, tak sme to zvýšili na 11 bytov," povedala Vančová s tým, že v súčasnosti pracujú na novej projektovej dokumentácii. Po nej sa pustia do vybavovania potrebných povolení. Práce by chceli začať na budúci rok.

Viacgeneračné domy predať nevedia

Aj keď nových rodinných domov v obci veľa nepribúda, záujem je najmä o staršie gazdovské domy. ,,Tie sú také atraktívne, horšie je, že nám ostávajú také viacgeneračné domy, ktoré je problém predať," zhodnotila.

Jeden zo starých domov kúpila len nedávno aj samotná obec. Starý kamenný dom, nazývaný miestnymi aj Bujačka, kúpila obec za 2500 eur. ,,Vždy to bolo obecné, len potom sa ten dom predal. Pamätám si a aj moji starí rodičia hovorili, že sa tam vždy choval obecný býk, preto sa to volá aj Bujačka," vysvetlila starostka s tým, že by tam chceli zriadiť ľudové múzeum.

Nové nájomné byty sú rozdané: V Kremnici sa nežrebovalo, ale prideľovalo, TU je kľúč!

Čítajte prví: Pri blízkej obci vyrástli nové byty so záhradkami, nájomcov žrebovať nebudú! FOTO

Žrebovanie o byty na Severe: Napätie, výkriky šťastia, ale aj poriadne prekvapenie!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM