Monika Obrtalová Rôzne

V „Roosveltke“ pribudne psychiatria a parkovisko

Rušenie geriatrického oddelenia, presťahovanie psychiatrie do priestorov Roosveltovej nemocnice, ale aj výstavba parkovacieho domu, to boli témy, o ktorých dnes hovoril primátor s riaditeľom najväčšej nemocnice v kraji. O niektorých záležitostiach sa

„Pripravované zmeny sú súčasťou istých racionalizačných opatrení, ktoré sú už dlhšiu dobu predmetom rokovaní Roosveltovej nemocnice, Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky,“ povedal krátko po rokovaní s riaditeľom najväčšej nemocnice v kraji primátor Banskej Bystrice Peter Gogola. Práve spomínané opatrenia majú priniesť úsporu finančných prostriedkov vynaložených na zdravotnú starostlivosť v meste pod Urpínom. „Rušíme 30 lôžok na očnom oddelení, psychiatria zostáva na 30 lôžkach, oddelenie geriatrie sa presťahuje do Zvolena. Takisto dôjde k reprofilizácii lôžok na Internej klinike, kde 20 z nich bude pracovať v režime dlhodobej starostlivosti. Súčasná geriatria, ktorá je špecifikovaná najmä pre starších dlhodobo chorých sa týmto pádom bude môcť venovať aj dlhodobo chorým mladším pacientom,“ povedal viac o opatreniach, ktorú už čoskoro v Rooseveltovej nemocnici nastanú námestník LPS Juraj Šváč.

V Roosveltovej nemocnici ostane zachovaná geriatrická ambulancia a takisto aj počet jej zamestnancov. V týchto priestoroch nájdu svoje miesto po presťahovaní aj pacienti s akútnymi psychickými problémami. „Budeme mať k dispozícii 30 akútnych lôžok s tým, že 19 z nich bude v takzvanej JIS-kovej starostlivosti. Takéto lôžka potrebujeme pre pacientov, ktorí musia byť pod dohľadom, aby neublížili sebe alebo svojmu okoliu,“ vysvetlil Šváč. O celkových zmenách v oblasti zdravotníctva v krajskom meste je podľa slov kompetentných už viac-menej rozhodnuté. „Tieto veci boli predmetom rokovania niekoľko mesiacov a majú byť realizované v krátkom čase. Netrúfam si posúdiť či by sa otázka presťahovania psychiatrie mohla ešte zmeniť, ja nie som odborník na zdravotníctvo,“ komentoval celú vec primátor.

V súvislosti s pripravovanými zmenami sa do popredia dostala aj otázka statickej dopravy v okolí nemocnice, ktorá je viac než katastrofálna. Aspoň táto novinka by mohla nielen u domácich, ale aj obyvateľov kraja priniesť pozitívny ohlas. „Riaditeľ predstavil riešenie problému parkovania v podobe výstavby parkovacieho domu. Je už vybraná aj lokalita aj investor, ale problém je s odpredajom pozemku kvôli administratívnym záležitostiam,“ tlmočil slová riaditeľa Roosveltovej nemocnice Peter Gogola. Parkovací dom by mal vyrásť na priestranstve medzi nemocnicou a Podlavickou cestou a návštevníkom by poskytol 300 nových miest na parkovanie. Zatiaľ je však realizácia tohto projektu len v rovine plánovania.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM