Barbara Dallosová Kultúra

V Šanhghaji staval mrakodrapy vo Vyhniach kaplnku: Pozrite, ako si ho tu uctia!

Vyhnianska kaplnka je okrem iného jedinečná svojim autorom. Je ním Slovák Ladislav Eduard Hudec. Zatiaľ čo v ďalekej Číne stoja desiatky jeho stavieb, vyhnianska kaplnka jeho jediné dielo na Slovensku. Celosvetovo uznávaného architekta si teraz v obci náležite uctia.

Ilustračný obrázok k článku V Šanhghaji staval mrakodrapy vo Vyhniach kaplnku: Pozrite, ako si ho tu uctia!
Zdroj: Dnes24.sk

Kaplnka Panny Márie Kráľovnej vo Vyhniach o pár dní oslavuje storočnicu od svojho posvätenia. Pri tejto príležitosti si vo Vyhniach poctia nielen ju, ale aj jej autora. Obec sa rozhodla slávnostne odhaliť pamätnú tabuľu tomuto banskobystrickému rodákovi, ktorý v ďalekej krajine postavil viac ako 60 významných stavieb.

Súčasťou podujatia, ktoré pripravuje obec v spolupráci so Spolkom architektov Slovenska, Rímskokatolíckou cirkvou a miestnou farnosťou, bude aj slávnostná svätá omša a kultúrny program.

Ladislav Eduard Hudec bol nielen významným architektom, ale aj pokrokovým mysliteľom. Kaplnku staval s myšlienkou zjednotenia cirkví. ,,Kaplnka vo Vyhniach nie je však výnimočná iba tým, že je jediným dielom architekta Ladislava Hudeca na Slovensku. Ona nesie vo svojej podstate aj ďalšiu výnimočnosť – prvé náznaky ekumenizácie na našom území," uviedol v tejto súvislosti publicista Fedor Mikovič s tým, že snahy o bratské vzťahy medzi jednotlivými cirkvami a cirkevnými spoločenstvami sa začali zintenzívňovať až oveľa neskôr.

Fotky kaplnky si pozrite v našej fotogalérii

Kaplnka Panny Márie Kráľovnej vo Vyhniach - jediné dielo svetového architekta La
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM