Správy

V Slovalcu pre ceny energie obmedzujú výrobu: Hrozí aj jej úplné zastavenie

Jeden z najvýznamenjších zamestnávateľov a najväčší odberateľ elektrickej energie na Slovensku sa bude musieť popasovať s cenami energií. Pomoc prisľúbil Boris Kollár.

Ilustračný obrázok k článku V Slovalcu pre ceny energie obmedzujú výrobu: Hrozí aj jej úplné zastavenie
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

V hlinikárni Slovalco obmedzujú pre rast cien silovej elektriny výrobu, ak sa situácia nezmení, hrozí v budúcnosti aj jej úplné zastavenie. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) na štvrtkovom tlačovom brífingu v Žiari nad Hronom prisľúbil priemyslu pomoc zmenou kompenzácií z Environmentál­neho fondu.

Najväčší spotrebiteľ elektriny na Slovensku

Hlinikáreň Slovalco disponuje celkom 226 pecami, z nich 14 je už odstavených a ďalších 11 plánuje spoločnosť odstaviť v najbližších dňoch. Podľa vedenia hlinikárne v Žiari nad Hronom ide o dôsledok neprimerane vysokého rastu cien silovej elektriny, rekordných cien emisných povoleniek a nedostatočných kompenzácií zo strany štátu prostredníctvom Environmentál­neho fondu.

Podľa slov generálneho riaditeľa Slovalca Milana Veselého aktuálny stav zatiaľ nemá vplyv na zamestnanosť.

V prípade, že sa situácia nezmení, bude ale musieť spoločnosť v druhej polovici budúceho roka rozhodovať o prípadnom zastavení výroby. To by mohlo znamenať stratu približne 500 priamych a asi 2000 nadväzujúcich pracovných miest.

„Tento rok máme ešte dlhodobú zmluvu na elektrickú energiu. Na budúci rok sme za ako-tak dobrú cenu kúpili elektrickú energiu v objeme pre 80 percent výroby. Zároveň sme kúpili 80 percent surovín a predali sme našu výrobu na 80 percent. Budúcoročnú pozíciu máme zabezpečenú,“ vysvetlil Veselý s tým, že Slovalco je najväčším spotrebiteľom elektrickej energie na Slovensku. Elektrická energia pritom predstavuje 40 až 60 percent výrobných nákladov spoločnosti.

Kollárov plán

Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára by zastavenie výroby v Slovalcu bolo katastrofou pre celý región, situáciu chce preto riešiť zmenou kompenzácií z Environmentálneho fondu. „Fabriky odvádzajú do Environmentálneho fondu pri určitej cene elektriny určitý objem finančných prostriedkov. Tým, že sa zvýši cena elektriny neúmerne, fabrika prestáva byť rentabilná a prechádza do straty,“ povedal Kollár. Ako dodal, je potrebné, aby to, čo priemysel do Envirofondu dá, štát do priemyslu vrátil späť. S týmto návrhom plánuje prísť aj na najbližšiu koaličnú radu.

„Nežiadame nič viac a nič menej, iba rovnocenné podmienky v konkurenčnom prostredí ako inde v Európe. Aby sme splnili tie isté rámcové podmienky konkurencie a trhu, ktoré máme v Českej republike, Slovinsku, Nemecku alebo v Nórsku,“ povedal predseda predstavenstva spoločnosti Slovalco Ola Saeter s tým, že hlinikáreň sa síce dokáže vyrovnať s výkyvmi trhu, no nedokáže dlhodobo vydržať pri nerovno nastavených rámcových podmienkach.

Cena emisných povoleniek

Podľa vedenia spoločnosti je problémom aj cena emisných povoleniek, ktorá za posledný rok vzrástla takmer o 100 percent. Náklady na povolenky sa navyše premietajú aj do cien elektriny, na jej kompenzáciu majú slúžiť práve príjmy z predaja povoleniek. „Štát minulý rok získal aukciami povoleniek takmer 500 miliónov eur, na kompenzácie však uvoľnil len 3 milióny,“ poznamenal generálny riaditeľ Slovalca.

Slovalco je jediným výrobcom hliníka na Slovensku, v súčasnosti sa zameriava na recykláciu hliníka s mnohonásobne nižším ekologickým dosahom ako primárna výroba z oxidu hlinitého. Väčšinovým vlastníkom spoločnosti je svetový hliníkový gigant Norsk Hydro, menšinovým spoločnosť Penta Investments.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM