Barbara Dallosová Kultúra Rôzne Správy

V starom Žiari to bude rozvoniavať: Fašiangy sľubujú zabíjačku a omnoho viac

Fašiangovať sa u nás bude tradične, v gazdovskom dvore Svätokrížskeho domu. Tešiť sa môžeme nielen na zabíjačkové špeciality.

Ilustračný obrázok k článku V starom Žiari to bude rozvoniavať: Fašiangy sľubujú zabíjačku a omnoho viac
16
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Fašiangy, teda čas medzi Tromi kráľmi a Popolcovou stredou, sa majú niesť v duchu hodovania a zábavy. Nečudo, hneď po pochovaní basy má totiž nastať 40 pôstnych dní. V Žiari nad Hronom predpôstne oslavy vyvrcholia v utorok 5. marca.

V minulosti sa obvykle fašiangovalo v centre mesta. Pred dvoma rokmi sa radnica rozhodla oslavy presunúť do Svätokrížskeho domu. Pôvodný gazdovský dom v starej časti mesta sa zmenilo na akúsi časovú schránku približujúcu život našich predkov. Autenticky zrekonštruované osídlenie s dvorom začalo mesto najprv využívať na predávanie domácich špecialít počas jarmokov. Zdá sa, že z fašiangovania v gazdovsko dvore sa stáva tradícia a mesto avizuje fašiangový program v Svätokrížskom dome aj tento rok.

Ako sľubuje zverejnený program, svätokrížska zabíjačka sa v starom Žiari začne už ráno o deviatej, o druhej štartuje predaj zabíjačkových špecialít. O tretej vyráža do ulíc mesta fašiangový sprievod, ktorý o pol piatej dorazí pred svätokrížsky do, kde už bude prebiehať veselica s folklórnym súborom Hron.

Fašiangová zábava sa oslavami v uliciach nekončí. Ako každý rok, i tento bude program pokračovať veselicou v Hlavnej sále MsKC, tentoraz so skupinami Duo Jamaha a Duo band.

Minulý rok prialo oslavám počasie a pri príchode sprievodu bolo nádvorie zaliate slnkom. Pozrite si zábery atmosféry v našej fotogalérii.

Takto sa na príchod Žiarčanov na minuloročných oslavách pripravovali najmenší tanečníci. Zábery sú zo skúšky krátko pred začiatkom programu.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM