Rôzne Správy

V štiavnickom Rubigalle vzniká rezidentské sídlo umelcov: Prerobia im starý byt

Priestor v Rubigallovom dome v Banskej Štiavnici sa premení na tvorivý byt pre umelcov. Rekonštrukcia historického priestoru už začala.

Ilustračný obrázok k článku V štiavnickom Rubigalle vzniká rezidentské sídlo umelcov: Prerobia im starý byt
Zdroj: TASR

Nevyužívaný byt v objekte banskoštiavnického Rubigallovho domu sa už čoskoro stane rezidentským sídlom viacerých umelcov. Ide o jednu z aktivít, ktoré mesto Banská Štiavnica ako Mesto kultúry 2019 chystá počas tohto roka.

Tvorivý byt

Rastislav Marko z banskoštiav­nického mestského úradu priblížil, že v týchto dňoch prebieha v priestoroch bytu rekonštrukcia. Už od marca by sem mali začať prichádzať umelci, ktorí tu budú tráviť približne mesačné rezidentské pobyty. V blízkom ateliéri budú tvoriť a stretávať sa s verejnosťou.

,,Pôjde o vizuálnych umelcov, ktorých garantuje občianske združenie Štokovec, priestor pre kultúru, a potom sú to literáti, ktorí sem budú chodiť písať," priblížil Marko s tým, že obyvatelia sa môžu tešiť na stretnutia s nimi.

Rekonštrukcia odštartovala

Financovanie rekonštrukcie je súčasťou finančnej spoluúčasti mesta na projekte Mesto kultúry 2019. Jeho celkový rozpočet sa pohybuje na úrovni približne 360 000 eur. ,,Mesto musí projekt spolufinancovať 20 percentami," priblížil Marko s tým, že na kapitálové výdavky pôjde približne 45 000 eur. V rámci spolufinancovania projektu mesto tiež zakúpilo novú svetelnú techniku určenú pre divadelné predstavenia v hodnote 40 000 eur.

Mesto kultúry je projektom Fondu na podporu umenia. Jeho cieľom je každoročne podporiť jedno mesto v rámci SR, v ktorom sa bude po celý rok konať súbor umeleckých a kultúrnych aktivít, podujatí a prezentácií.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM