Michal Majer Rôzne

V Tureckej spotrebovali na halušky 300 kíl zemiakov

16. ročník Majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek v Tureckej sa podľa očakávania opäť vydaril. Výbornú atmosféru v maličkej obci pri Banskej Bystrici miestami kazilo daždivé počasie, no apetít návštevníkov a súťažiacich to nijako

Viac ako 40 súťažiacich sa už od skorého rána pripravovalo v Tureckej na varenie halušiek. Každý mal svoj tajný recept na prípravu obľúbeného jedla Slovákov, no základom boli šikovné prsty a dobre zohratý tím. „Dostali sme len materiál, v čom budeme halušky vyrábať, ako misky, rajbadlo, nože a varešky. Ingrediencie sme si priniesli sami. Porota nám odvážila dva a pol kilogramu zemiakov, takže sa do toho môžeme pustiť,“ povedal jeden zo súťažiacich z Nitry, ktorí sa majstrovstiev zúčastňujú už niekoľko rokov za sebou. „Prvýkrát som ani nevedela, do čoho idem. Len ma zavolali, že bude nejaká akcia, kde sa dobre najem a popritom aj dobre zasmejem a tak ma to chytilo, že som tu už druhýkrát,“ povedala staršia súťažiaca, ktorá dostala za úlohu utierať načistené zemiaky, aby sa pri rajbaní nešmýkali.

Majstrovstiev sa zúčastnili nielen návštevníci z okolia Bystrice, ale aj celého Slovenska. Okrem pestrého programu si prišli vychutnať pravé dedinské halušky alebo bryndzové pirohy, ktoré obec zabezpečila na súťaži po prvýkrát. „Nestíham ani sledovať koľko je tu ľudí. Od rána som sa nezastavila, pretože halušiek stále nie je dosť a všetci sú hladní,“ zasmiala sa pani, ktorá do obrovského kotla neprestajne hádže cesto na halušky. „Nechápem ako je to možné. Minulý rok sme spravili halušky zo 130 kilogramov zemiakov a stačilo to. Tento rok sme očakávali viac ľudí, a preto sme sa poistili. Pripravili sme si dvakrát viac zemiakov a už sme všetky spotrebovali,“ sťažuje sa jedna z pomocníčok, ktorá sa snaží od domácich zohnať zemiaky a zatiaľ prehovára kolegyne, aby predávali bryndzové pirohy.

Po tradičnom varení bryndzových halušiek nasledovala tá príjemnejšia stránka, a to ich jedenie. Súťažiaci museli za čo najkratší čas zjesť za misku halušiek a pomáhať si mohli jedine pohárom kyslého mlieka. „Nijako extra som sa nepripravoval, nie je to nič náročné. Základom je byť dostatočne hladný a potom to už ide samo,“ prezradil nám svoj tajný recept na úspech víťaz prvého kola, ktorý kilo halušiek zvládol za 79 sekúnd, no na najväčšieho jedáka to aj tak nestačilo. Ten zdolal misu halušiek za 52 sekúnd.

Podporiť súťažiacich prišiel aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorý vo svojom príhovore nezabudol poďakovať obci Turecká a jej obyvateľom za pokračovanie v dlhoročnej tradícii. „Som rád, že aj v kraji máme šikovných ľudí, ktorí rok čo rok vynakladajú nemalé úsilie na zorganizovanie tohto podujatia. Práve takto sa rozvíja na Slovensku cestovný ruch, ktorý sem priláka nielen domácich, ale aj zahraničných turistov, a to koniec koncov umožní vytvoriť nové pracovné miesta,“ dodal na záver.

moo

V Tureckej spotrebovali na halušky 300 kíl zemiakov
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM