Správy

V uliciach Žiaru pribudnú nové odpadkové koše: Mesto si ich dalo vyrobiť na mieru

Plechovým košom, aké Žiarčania poznajú z ulíc mesta, odzvonilo. Radnica si objednala nové, za prvých 48 kusov zaplatí vyše 30 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku V uliciach Žiaru pribudnú nové odpadkové koše: Mesto si ich dalo vyrobiť na mieru
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

V uliciach Žiaru nad Hronom začnú v najbližšom období s výmenou odpadkových košov na verejných priestranstvách. Mesto si ich dalo vyrobiť na mieru, za prvých 48 kusov zaplatí približne 33 000 eur.

Hovorca mesta Martin Baláž priblížil, že mesto bude odpadkové koše vymieňať postupne. Súčasné koše, ktoré sú určené na separovaný zber, sú často terčom vandalizmu a hrdzavejú. Mesto ich inštalovalo pred rokmi v rámci projektu intenzifikácie separovaného zberu. ,,Väčšia časť z nich je v takom zlom stave, že sme ich museli buď odstrániť alebo ich pravidelne opravujeme, čo nás stojí veľké finančné prostriedky," priblížil Baláž.

Samospráva preto chcela trvácnejšie koše a tak si ich dala vyrobiť na mieru. Nové odpadkové koše majú oceľovú konštrukciu a sú odliate z betónu. Sú masívnejšie a tvoria ich dve nádoby, jedna určená na komunálny odpad, druhá na separovateľné zložky ako sklo, plast či plechovky. Tie budú potom dotrieďovať.

,,V tomto roku chceme umiestniť 48 košov, s ich umiestňovaním začneme v auguste. V meste je celkom približne 120 košov, postupne ich chceme nahradiť všetky. Veríme, že vydržia dlhé roky, pretože sú masívne," dodal Baláž.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM