Martin Károly Rôzne

V záhrade našiel 80 ročný sladký poklad

Kuriózny nález sa podaril podnikateľovi z obce Lúčky pri Kremnici. Vo svojej záhrade našiel 20 litrovú konvu s medom, približne z roku 1930. Med je podľa rozboru vo výbornom stave, dokonca je hypoalergénny.

Na konve plnej medu je kovová etiketa výrobcu. Tento konkrétny model je z Matejoviec a prestal sa vyrábať v roku 1930. Má veľkú zberateľskú hodnotu. Náplň je ale oveľa zaujímavejšia. „Med sme dali asi pred tromi rokmi na rozbor do Žiaru, Ružomberku a do Bratislavy. Med, aj keď skryštalizovaný je stále jedlý a dokonca zistili, že je hypoalergéény, mohli by ho teda jesť aj alergici na niektorú z jeho zložiek,“ prezrádza nálezca sladkého pokladu.

Konvu s medom pravdepodobne zakopal v záhrade nemecký usadlík, podľa Ladislava Kubašiaka mohlo ísť o pána Prokeina. Počas II. svetovej vojny medzi rokmi 1943 až 1945 z obce odišlo viac Nemcov.

Nový majiteľ sa snaží skontaktovať aj s rodinou pravdepodobného majiteľa tohto sladkého pokladu. „Teraz sme zistili, že jeho bratranec žije v nemeckom Darmstadte, má 95 rokov tiež sa zaoberal včelárstvom,“ dokresľuje zaujímavý príbeh Kubašiak.

Nálezca konvy s medom sa nikdy nesnažil zistiť čo je naspodku nádoby. Možno sa tam okrem sladkého pokladu nachádzajú napríklad aj zlaté mince. Tajomstvo je ale bezpečne zakonzervované v mede.

/mak/

med
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM