Barbara Dallosová Kultúra Rôzne

V Žiari otvoria novú výstavu: Spojí prácu dvoch miestnych umelcov

Práce dvoch miestnych umelcov spojí autorská výstava. Predstaví kresby, maľby a kované plastiky.

Ilustračný obrázok k článku V Žiari otvoria novú výstavu: Spojí prácu dvoch miestnych umelcov
1
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Žiarske Mestské kultúrne centrum (MsKC) predstaví tvorbu dvoch miestnych autorov. Na výstave, ktorej otvorenie je naplánované na štvrtok 1. decembra, ukáže svoje maľby Ivica Fabóková a kované plastiky Jozef Mráz.

Školské prestávky trávi kreslením

Fabóková sama o sebe hovorí, že síce sa kresleniu a maľovaniu venovala už v detstve, skutočne na chuť im prišla až počas štúdia na pedagogickej fakulte. Kresliarsky blok a ceruzka sa stali nevyhnutnou výbavou jej kabeliek. Dodnes ako učiteľka trávi prestávky, porady či školenia hlavne „kreslením“ poznámok, tvorí však aj maľby väčšieho formátu.

Fabóková sa zúčastňuje regionálnych súťažných výstav neprofesionálnych výtvarníkov Jarný salón. Jej práce boli odbornou porotou hodnotené od čestných uznaní až po rôzne stupne ocenenia. Svojimi kresbami ilustrovala antológiu literárnej súťaže Tak píšem ja 2007.

Pri prvých pokusoch pomáhal bratranec

Kované plastiky na výstave predstaví Mráz, u ktorého sa záujem o kováčstvo objavil v deväťdesiatych rokoch.

,,V novom tisícročí mi otec sprevádzkoval starú vyhňu, kde mi bratranec Paľo pomohol pri prvých kováčskych pokusoch. Som fascinovaný tvárnosťou žeravého železa, búcham, skúšam, opravujem," hovorí o sebe Mráz, ktorý má za sebou úspechy na viacerých regionálnych súťažiach a prehliadkach.

Aj keď mu zatiaľ na kováčstvo pre pracovné povinnosti neostáva dostatočný priestor, vo vyhni sa snaží ísť vlastnou cestou. Alena Kršiaková z MsKC uviedla, že autorskú výstavu Fabókovej a Mráza si vo výstavnej sieni MsKC môže verejnosť pozrieť do 22. januára 2017.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM