Správy

V Žiari pribudnú dažďové záhrady aj zelené strechy: Mesto získalo dotáciu na ekologický projekt

Vodozádržné zariadenia budú nainštalované na niekoľkých známych budovách v meste.

Ilustračný obrázok k článku V Žiari pribudnú dažďové záhrady aj zelené strechy: Mesto získalo dotáciu na ekologický projekt
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Žiar nad Hronom získalo dotáciu na projekt vodozádržných opatrení vo výške takmer 533 000 eur. Na základných a materských školách, ale i na budove plavárne či na zimnom štadióne vďaka tomu vybuduje retenčné nádrže, dažďové záhrady aj živé zelené strechy. Samospráva o tom informovala na svojom oficiálnom webe.

Cieľom projektu vodozádržných opatrení je zbierať dažďovú vodu z objektov Mesta Žiar nad Hronom a následne ju využívať na zavlažovanie okolia. Samospráva chce týmto krokom reagovať na klimatické zmeny a globálne otepľovanie planéty.

„Chceme pri väčšine našich objektov, ako sú školy či škôlky, zabudovať do zeme retenčné nádrže a v ich okolí vybudovať dažďové záhrady. Sú to miesta, kde bude rásť vlhkomilná flóra, tieto rastliny budú prispievať k udržiavaniu vody v pôde. Na ich zalievanie budeme používať dažďovú vodu,“ vysvetlil vedúci kancelárie primátora mesta Martin Baláž.

Vodozádržné opatrenia sa budú realizovať na všetkých troch základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, na Materskej škole na Ulici Dr. Janského a jej elokovaných pracoviskách na Rázusovej a Rudenkovej ulici, tiež na budove krytej plavárne a na zimnom štadióne. Celkové náklady projektu dosahujú takmer 580 000 eur, realizáciu stavby bude zabezpečovať spoločnosť Zander.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM