Jakub Forgács Správy

V Žiari vypukla epidémia žltačky: Dostalo ju už 12 ľudí + 57 s chorými prišlo do kontaktu!

Lekári v Banskobystrickom kraji nahlásili až dve epidémie vírusovej hepatitídy typu A (žltačka typu A-VHA) s pomerne vysokým počtom ochorení a s ešte vyšším počtom ľudí, ktorí prišli do kontaktu s chorými. Jedna z nich vypukla v Žiari nad Hronom!

Ilustračný obrázok k článku V Žiari vypukla epidémia žltačky: Dostalo ju už 12 ľudí + 57 s chorými prišlo do kontaktu!
Zdroj: Webnoviny.sk

„Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva Žiar nad Hronom nahlásili lekári pre deti a dorast laboratórne potvrdené ochorenie na hepatitídy typu A u rómskeho žiaka nultého ročníka ZŠ v Žiari nad Hronom,“ informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica.

V rámci protiepidemických opatrení v spolupráci s pediatrom, ktorý má v zdravotnej starostlivosti prevažnú väčšinu detí a dorastu z ohniska nákazy (tri rodiny žijúce v priamom kontakte), bolo postupne zachytených ďalších 11 prípadov ochorení, u ktorých laboratórne vyšetrenie potvrdilo podozrenie na toto vírusové ochorenie. „Všetky deti boli postupne hospitalizované na infekčnom oddelení v Banskej Bystrici,“ pokračovala hovorkyňa.

V protiepidemických opatreniach v rodinách žijúcich v zlých hygienických podmienkach „Pod Kortinou“ a na školách v Žiari nad Hronom sa pokračuje. „Do tohto času je spolu zaznamenaných 12 prípadov ochorení a zabezpečených 57 osôb, ktoré prišli do kontaktu s chorými,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM