Barbara Dallosová Kultúra

V Žiari vystavuje muž so silným príbehom: Varil olympionikom, upadol do kómy, začal maľovať...

Po tom, čo sa musel znovu učiť chodiť či písať, začal maľovať. Diela muža s inšpirujúcim príbehom teraz môžeme vidieť v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku V Žiari vystavuje muž so silným príbehom: Varil olympionikom, upadol do kómy, začal maľovať...
Zdroj: TASR

Cez priepasť času je názov výstavy v žiarskom mestskom kultúrnom centre (MsKC), na ktorej prezentuje svoju tvorbu Ján Suchý z Tekovskej Breznice. Jeho maľby budú verejnosti prístupné do konca septembra.

Očami galeristu

,,Je čarovné stretnúť dnes človeka, ktorý vidí svet rôznorodý a pestrý, čistý i bolestivý, ale vždy s obdivom a rešpektom. Ján Suchý, ktorý sa dotkol večnosti, je dnes tvorcom, samoukom, ktorého obrazy čaká nielen objavenie, ale i popularita. Pre námety, pre farebné cítenie a žánrovú pestrosť. On maľuje svet dušou dieťaťa, ale s poznaním dospelého, skúseného chlapa," povedal o jeho tvorbe výtvarný teoretik a galerista Ľuboslav Moza.

Vyučený kuchár

Suchý je pôvodne vyučený kuchár. V roku 2002 bol hlavným kuchárom slovenskej výpravy na XIX. zimných olympijských hrách v Salt Lake City v Utahu v USA. Jeho život však v roku 2010 poznačili veľké zdravotné problémy a ťažké operácie.

,,Mesiac som strávil v kóme, po prebudení som sa odznova učil chodiť, čítať a písať. Zmenil sa mi život od základu. Sestra mi kúpila v tom istom roku na Vianoce prvé plátna a akrylové farby a začal som maľovať," prezradil o sebe autor.

Podľa jeho ďalších slov na plátna maľuje svoje pocity a postrehy. Nechce nikoho kopírovať, ale, naopak, chce byť jedinečný a odlišný od iných umelcov. O to sa snaží pri maľovaní každého obrazu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM