Barbara Dallosová Rôzne Správy

V Žiari vzniká sad s bio ovocím: Má slúžiť na oddych aj zásobovať školy

Mestský sad sa bude rozkladať na ploche väčšej než jeden hektár. Slúžiť má aj samotným Žiarčanom.

Ilustračný obrázok k článku V Žiari vzniká sad s bio ovocím: Má slúžiť na oddych aj zásobovať školy
Zdroj: TASR

Žiarska samospráva začala zriaďuje mestský sad, ktorý bude súčasťou Parku Štefana Moysesa. Výsadba ovocných stromov sa bude rozkladať na ploche viac než jedného hektára. Ako priblížil vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž, v sade budú zastúpené predovšetkým pôvodné slovenské odrody, ako jablone, hrušky, slivky či čerešne. Slúžiť bude i verejnosti.

,,Aj sadenie stromov má svoje pravidlá, najmä ak sa zakladá sad, preto túto záležitosť prenecháme odborníkom. Plánujeme však pod stromy osadiť lavičky a ľudia tak budú môcť v budúcnosti oddychovať v tieni ovocných stromov. Najmä na jar, počas kvitnutia, to môže byť zážitok. Plánujeme sem osadiť aj včely, najmä kvôli opeľovaniu stromov," uviedol Baláž.

Ako pokračoval, o využití plodov sa zatiaľ dá hovoriť len hypoteticky, pretože potrvá ešte roky, kým budú stromy plnohodnotne rodiť. Plánom je ale dostať v budúcnosti ovocie do škôl. ,,Zámerom mesta je, aby sa ovocie zo sadu zužitkovávalo v školských jedálňach, aby ovocie, ktoré bude v podstate v biokvalite, jedli naše deti v materských a základných školách," vysvetľuje Baláž.

Na nákup stromov mesto získalo dotáciu z Nadácia ZSNP a Slovalco vo výške 15 000 eur, terénne úpravy a lavičky mesto platí z vlastného rozpočtu. O sad sa má v starať mestská eseročka Technické služby, ako ale dodáva Baláž, mesto uvažuje na špeciálnu starostlivosť o stromy v budúcnosti vyškoliť aj odborníka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM