Barbara Dallosová Rôzne Správy

Veľká letná predpoveď šitá pre Žiar: Kedy padnú tridsiatky?

Trópy vraj na seba nenechajú dlho čakať. Nazrite do podrobnej predpovede pre Žiar na najbližšie dni i do výhliadky na celé leto.

Ilustračný obrázok k článku Veľká letná predpoveď šitá pre Žiar: Kedy padnú tridsiatky?
Zdroj: TASR

Hoci letné prázdniny oficiálne započali, v uplynulých dňoch úradovalo skôr chladnejšie počasie. Amatérsky meteorológ a vášnivý pozorovateľ počasia Ján Wolf hovorí, že ide o jedno z najvýraznejších ochladení od zimy. Medardova kvapka zo známej pranostiky podľa neho nemusí byť len o dažďoch. Ide o premenlivé počasie, aké v Žiari pociťujeme práve teraz.

,,Napriek tomu, že 21.júna začalo astronomické leto, sa vďaka prechodu výrazneho studeného frontu citeľne ochladilo o 10 až 15°C. Víkend bol oproti predchádzajúcim dňom pomerne chladnejší. V porovnaní s minulým víkendom bolo aspoň o niečo viac slnka," zhodnotil Wolf s tým, že oteplenie na seba už nenechá dlho čakať.

Prinášame vám regionálnu predpoveď na najbližšie dni aj výhliadku počasia na celé tohtoročné leto.

Štrnásťdová predpoveď pre región

Predpoveď počasia na obdobie 2.- 8. 7. 2018
Priaznivý vplyv na počasie u nás bude mať tlaková výš. Studené severné prúdenie sa zmení na teplejšie juhozápadné, vďaka čomu sa k nám vráti pravé letné počasie.

  • Pondelok až utorok: Jasno až polojasno, ráno pomerne chladno. Nočné teploty 10 až 6°C. Denné teploty 20 až 24°C. Slabý premenlivý vietor.
  • Streda až štvrtok: Polojasno, v priebehu dňa pri zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky, najmä v horských oblastiach. Nočné teploty 13 až 11°C. Denné teploty v intervale 24 až 28°C. Slabý až mierny juhozápadny vietor.
  • Piatok až nedeľa: Jasno až polojasno, pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky alebo búrky. Nočná teplota 16 až 14°C. Denná teplota 26 až 30°C. Slabý južný vietor.

Výhľad počasia na obdobie 9. – 15. 7. 2018
Naše územie sa bude nachádzať v nevýraznom tlakovom poli. Od soboty sa presadí brázda nízkeho tlaku vzduchu nad západnou Európou. Neskôr sa pridajú zrážky a búrky.

  • Pondelok až piatok: Polooblačno až oblačno, prehánky, ojedinele búrky (streda, štvrtok). Nočné teploty 16 až 14°C. Denné teploty v intervale 23 až 27°C. Slabý severozápadny vietor.
  • Sobota až nedeľa: Spočiatku polojasno, v priebehu nedele postupne veľká oblačnosť, neskôr prehánky, dážď, ojedinele búrka. Nočné teploty 15 až 13°C. Denné teploty 26 až 28°C, v nedeľu do 24°C. Mierny západny vietor.

Aké leto nás čaká?

Vysoké teploty začali na Slovensku úradovať už v priebehu apríla a mája. Znamená to, že nás čaká aj rovnako teplé leto, alebo to bude príroda kompezovať chladnými prazdninami?

Podľa Jána Wolfa veštia meteorologické predpovede na prelome júna a júla ešte premenlivé počasie, no v priebehu prvého prázdninového týždňa sa už dočkáme aj tridsiatok.

,,Začiatok druhej júlovej dekády síce bude v znamení prehánok, ale tie budú iba pár dní a letné teploty a modrá obloha sa opäť vrátia. Mierne ochladenie príde v polovici mesiaca, keď teploty môžu klesnúť na 20°C. Posledná dekáda bude premenlivá. Občas zaprší, ale väčšinou nás čakajú pomerne teplé dni s teplotami do 30°C," predpovedá Wolf s tým, že horúce dni so sebou prinesú aj typické letné búrky. Júl by teda mal byť zrážkovo priemerný, no teplotne nadpriemerný.

K tridsiatke sa má ortuť teplomera bolížiť aj na začiatku augusta, občas ale aj zmokneme. S príchodom druhej dekády sa podľa Wolfa o slovo opäť naplno prihlási typické leto.

,,Obloha sa vyjasní a teploty budú atakovať tropickú hodnotu. V tretej augustovej dekáde sa opäť dajú očakávať častejšie búrky. Občas búrky vystrieda jasná obloha s teplotami okolo 25°C. Mesiac august sa javí ako teplotne nadpriemerny a zrážkovo podprimerný," dopĺňa výhľad na tohtoročné leto Wolf.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM