Barbara Dallosová Rôzne

Veľkonočné dobroty u nás z pohľadu majstra kuchyne: Lipneme na tradícii, alebo sa v žiarskych kuchyniach aj experimentuje?

Sviatočné obdobie sa v našej krajine obvykle spája s pôžitkárstvom a stolmi prehýbajúcimi sa pod všakovakými dobrotami. Na to, či sa Žiarčania držia kulinárskych zásad našich predkov, alebo radšej upustia uzdu fantázii, sme sa pýtali majstra z kuchyne, Petra Diana.

Ilustračný obrázok k článku Veľkonočné dobroty u nás z pohľadu majstra kuchyne: Lipneme na tradícii, alebo sa v žiarskych kuchyniach aj experimentuje?
Zdroj: TASR

Práve spomínané protipóly, moderné a tradičné, sa Petrovi Dianovi podarilo skĺbiť v recepte na lahodné jahňacie kotletky, ktorý exkluzívne prezradil pre našich čitateľov.

Tradičná slovenská ,,burina“

Hoci súčasťou receptu Petra Diana neboli nijaké exotické suroviny, jednu bolo predsa ťažké zohnať. Žihľavu. ,,Žihľava je dosť málo používaná ingrediencia v gastronómii, pričom je to tradičná slovenská ,,burina“ , ktorá má veľa vitamínov. Bol trošku problém ju zohnať, vzhľadom na počasie, ale keďže som z dediny, žihľavu máme priamo zo záhradky. Čiže našim klientom ponúkame čistý bioprodukt,“ vysvetľuje tvorca receptu.

Varenie už nie je len o soli a korení

Aj moderná kuchyňa ale siaha po overených praktikách starých mám. Ako tvrdí kuchár, čerstvé bylinky sú v trende vždy. V kuchyni Hotela LUNA si ich pestujú vo vlastnej letnej záhradke.

,,Je pravda, že dnešné varenie nie je už len o soli a korení, ale tiež nie je veľmi dobré miešať veľa chutí, veľa surovín… Ja som názoru, že jedlo by malo byť jednoduché, zdravé, zaujímavo naservírované a hlavne chutné. Aj príslovie hovorí, že v jednoduchosti je krása,“ približuje Dian svoju filozofiu.

Žiarčania a Veľká noc

Hoci podľa Petra Diana Slováci všeobecne na tradíciách, a to aj na tanieri, lipnú, istými obmenami prechádza aj gastronómia. *** ,,Sme krajina tradícií, od ktorých nechceme upúšťať a chceme si ich zachovať. Preto tradičné recepty ako také ostávajú zachované, len sa im dáva moderný nádych. Ide skôr o úpravu jedla, nie o nahradenie surovín, napríklad žemľová knedľa sa dá pripraviť aj v modernejšej úprave, ako žemľové muffinky,“*** vysvetľuje svoj pohľad na vec ostrieľaný kuchár.

Aj keď podľa Diana žijeme v krajine držiacej sa zvykov, Žiarčania vraj v čase nezaspávajú. ,,Žiarska mentalita je taká slovenská. Od tradícií Žiarčania neupúšťajú, no nedá sa o nich povedať , že by sa báli nového. Nebránia sa ani rôznym experimentom. Samozrejme, ako sa hovorí , sto ľudí – sto chutí. A niekedy to nie je len o tej chuti, ale aj o cenovej dostupnosti,“ hovorí o ďalšom faktore.

Nestíhate chystať veľkonočnú hodovačku? Nevadí :)

O rôznych veľkonočných dobrotách sa síce skvele počúva, za prípravou poriadnej hostiny sa skrýva kus poctivej práce. Ak patríte k tým, ktorí si radšej rovno pochutnajú, než sa vyzvŕtajú v kuchyni, alebo prípravu sviatočného stola jednoducho nestíhate, reštaurácia Hotela LUNA sa o vás postará.

,,Reštaurácia Hotela LUNA sa vždy snaží priniesť svojim klientom niečo tradičné v netradičnom poňatí. Presne tak, ako tohtoročné Veľkonočné menu, ktoré máme v ponuke od Veľkého piatku do Veľkonočného pondelka,“ hovorí o veľkonočnej ponuke Michaela Varsová z Hotela Luna.

Žiarčania a široká verejnosť sa môže tešiť na listový šalát so špenátom a údenou krkovičkou preliaty cviklovým dressingom. Pre gurmánov si v LUNE pripravili jahňacie kotletky na žihľavovej plnke podávané s cviklovou omáčkou (recept nájdete TU). A ak náhodou neviete, ako chutia vyprážané vajíčka, tak by ste nemali zabudnúť ochutnať chrumkavé vajíčka na špenátovom hniezde s restovanou jarnou cibuľkou. A ako dezert si pre vás v LUNE pripravili domáci veľkonočný mazanec s mandľami.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM