Rôzne Správy

Veľkonočný deň v starom Žiari: Svätokrížska oblievačka mala úspech, FOTO

Oslava sviatkov jari sa po druhý raz konala v gazdovskom dvore Svätokrížskeho domu. Veľkým finále bola oblievačka so žiarskymi folkloristami.

Ilustračný obrázok k článku Veľkonočný deň v starom Žiari: Svätokrížska oblievačka mala úspech, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Za bránou Svätokrížskeho domu v Žiari nad Hronom to v stredu od rána žilo veľkonočnými tradíciami. Jeho dvor aj miestnosti zaplnili remeselníci, ktorých práca prilákala desiatky školákov. V poobedňajších hodinách folkloristi priblížili, ako sa kedysi v Žiari nad Hronom a v jeho okolí na Veľkonočný pondelok šibalo a oblievalo.

Deti sa prebavili v dielničkách

,,V prvom rade sme sa zamerali na tradície. Tým pádom tu máme tvorivé dielničky. Deti sa môžu naučiť hlavne veľkonočné zvyky. Chlapci môžu pliesť korbáče, potom si môžu pliesť košíčky, zdobiť medovníčky, vymaľovávať kraslice," povedala o podujatí Svätokrížska oblievačka Alena Galetová z mestského kultúrneho centra.

V poobedňajších hodinách spestrili program podujatia vystúpenia folklórneho súboru Hronček a Hroniarik. Potom sa Folklórny súbor Hron ukázal so šibačkou a oblievačkou a priblíži, ako sa tu kedysi šibalo.

Kraslice varené v cibuľovej šupke

Podujatie sa v týchto priestoroch koná len druhýkrát, no už teraz organizátori hovoria, že má veľký úspech. Už počas prvého ročníka prejavilo o tvorivé dielne záujem veľa školských kolektívov, domáci si zase v hojnom počte prišli zaspomínať na ľudové tradície.

Antónia Pulišová, ktorá deti v rámci podujatia priúčala tvorbe patchworkových kraslíc, spomína, že oblievačky boli kedysi „poriadne“. Mládenci chodili polievať s vedrami a poriadnymi korbáčmi, na ktoré im potom dievčatá dávali farebné stuhy. Tradície dodnes dodržiava aj vo svojej rodine, pre šibačov pripravuje kraslice varené v cibuľovej šupke. Ide o starú techniku, ktorú si pamätá ešte z detstva. „Bez toho nie je Veľká noc, to u nás musí byť,“ dodala s úsmevom.

Svätokrížsky dvor mesto v uplynulých rokoch s obľubou používa na podujatia spojené s tradíciami. Takto sa v ňom napríklad pre pár týždňami fašiangovalo…

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM