Barbara Dallosová Rôzne

Veľký deň žiarskych gymnazistov na FOTKÁCH: Skladali skúšku dospelosti, čo bolo najväčším strašiakom?

Plné chodby prešľapujúcich študentov s papiermi v rukách. Aj tak v týchto chvíľach vyzerá v budove žiarskeho gymnázia. My sme sa maturantov pýtali, čoho sa najviac boja, či ako plánujú úspech za zeleným stolom osláviť.

Ilustračný obrázok k článku Veľký deň žiarskych gymnazistov na FOTKÁCH: Skladali skúšku dospelosti, čo bolo najväčším strašiakom?
Zdroj: Dnes24.sk

Definitívna bodka za štúdiom na strednej škole je ústna maturita. Jej neklamnými znakmi sú pekne oblečení mladí ľudia so zelenými stužkami, ktorých v tieto májové dni môžeme stretnúť aj v uliciach nášho mesta. Niektorí študenti si už ústne maturity odkrútili v minulom týždni, žiarskym gymnazistom štartujú skúšky dospelosti práve dnes.

Kopla ho múza

Akademický týždeň, teda čas, kedy sa majú maturanti najintenzívnejšie pripravovať na ústne skúšky, vypršal študentom Gymnázia Milana Rúfusa včera.

,,Ako vyzeral akademický? No asi tak že, začnem sa učiť v sobotu, začnem sa učiť v nedeľu, začnem sa učiť v stredu…," smeje sa Marek (18), ktorého sme našli čakať na skúšku z fyziky.

,,Anglinu už mám za sebou, nevedel som čo mám od toho čakať, bol som dosť v strese, ale komisia bola veľmi zlatá a dostal som celkom dobrú tému a bol som prekvapený, že ma kopla múza. Vytiahol som si cestovanie, obrázky som mal k zdravotnej starostlivosti a simuláciu k športu. Teraz čakám na fyziku, v tej som si ale viac istý, než som si bol angličtinou,„ pokračoval maturant. Na otázku, aké oslavy sa chystajú, odpovedal pohotovo: ,,Veľké! Určite niečo plánujeme.“

Obavy z nemčiny

Najväčší strach z ústnej maturity z cudzieho jazyka má aj Mária. V jej prípade je to však nemčina. V útrobách školy vládol celkom čulý ruch, v chodbe pred miestnosťou, kde študenti odpovedali z nemčiny, sa ale chodilo s rešpektom a po špičkách.

,,Ja maturujem aj z nemčiny aj z angliny, ale nemčiny sa bojím viac. Tú angličtinu už má predsa človek pod kožou, stretáva sa s ňou častejšie,“ nervózne prešľapovala a šepkala Mária pred triedou, v ktorej práve niekto skladal skúšku dospelosti a ona ho mala každú chvíľu vystriedať.

Nemá čo stratiť

Nie so všetkým študentmi v maturitný deň lomcoval stres. Peter (19) zo 4.B pôsobil pokojne, a to naňho čakali hneď tri zaťažkávajúce skúšky, z matematiky, fyziky a angličtiny. Aj Peťo ale k obávaným predmetom pridal práve cudzí jazyk.

,,Najviac sa bojím asi angličtiny. Nechcem si vytiahnuť literatúru a históriu, asi ani nejaká móda by mi nesadla. Na fyzike by som sa zase najradšej vyhol jadrovým reakciám, teórii relativity…," vymenúva so zarážajúcim pokojom Peter.

Na otázku, či akademický týždeň využil naplno, odpovedá: ,,V piatok to bolo dosť drsné, ešte aj v sobotu pred akademickým, to som sa ešte vôbec neučil, v nedeľu už som ale začal s fyzikou. Pokračoval som matikou a včera som sa celý deň učil angličtinu. V stredu si asi pôjdeme niekam sadnúť, to už budeme skoro všetci zmaturovaní a v piatok ideme na ozveny na chatu," hovorí o plánoch osláv a s úsmevom dodáva, že stres nemá, lebo nemá čo stratiť.

Jeho maturitný kolega Martin (20) už pôsobil o poznanie nervóznejšie. ,,Maturujem z chémie a biológie, viac sa ale bojím chémie. Stres mám, a poriadny!," priznal.

Čítajte tiež:

Žiarske gymnázium prišlo s prekvapením: Tento rok dáva druhé šance!

Skúšky dospelosti odštartovali: Žiarski maturanti prekvapili, na tomto sa mnohí zhodli!

Ohromný úspech žiarskych gymnazistov: Z toho, čo dali ľavou zadnou, by sa nejednému zatočila hlava!

Známy herec, ministri aj speváčka: Tieto zvučné mená drali lavice na žiarskom gymnáziu!

Za zelený stôl dnes sadali aj žiarski gymnazisti
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM