Barbara Dallosová Kultúra Rôzne

VEĽKÝ PREHĽAD šitý pre Žiarčanov: Kam za poslednou fašiangovou zábavou?

Fašiangy sa chýlia ku koncu a vrcholiť budú najmä počas nasledujúceho víkendu. Kde si ešte môžete ísť užiť fašiangový sprievod či zábavu? Ak ste sa ešte nestihli dosýtosti vyblázniť pred nadchádzajúcim pôstom, tak sú tieto tipy určené práve pre vás.

Ilustračný obrázok k článku VEĽKÝ PREHĽAD šitý pre Žiarčanov: Kam za poslednou fašiangovou zábavou?
Zdroj: TASR

K fašiangovému obdobiu neodmysliteľne patrí hlasná hudba, zábava, kostýmy a zabíjačkové dobroty zapité poctivým poldeci. Ako nás učia naši predkovia, užiť si to treba poriadne, po pochovaní basy totiž nastáva 40 pôstnych dní.

Tradičné i menej tradičné fašiangové veselice chystajú v Žiari i v mnohých dedinkách v okolí. A to nielen v kulturákoch. Fašiangovať sa bude aj v pôvodnom gazdovskom dvore či dokonca na lyžiach.

Fašiangová párty Lutila

9. februára o 19:00 hod. Kultúrny dom Lutila
Dedinka pri Žiari láka na fašiangovú párty s DJom Markom a ako zdôrazňuje na pozvánke, netreba si zabudnúť škrabošku.

Fašiangy Horná Ves

10. februára. Horná Ves
Tradičná dedinská zábava odštartuje sprievodom už dopoludnia a vyvrcholí o ôsmej večer, veselicou v kultúrnom dome so skupinou Rádius.

Obecná zabíjačka Hliník nad Hronom

10. februára od 10:00 hod. Hliník nad Hronom
Hliník nad Hronom pozýva na posledný fašiang spojený s obecnou zabíjačkou. Do tanca zahrá FS Hron a na masky, ktoré zakončia sprievod v parku SNP, čaká odmena – pre deti sladká, pre dospelých tekutá.

Fašiangová zábava Trnavá Hora

10. februára, KD Jalná – Trnavá Hora
Veseliť sa bude aj na Trnavej Hore. O hudbu sa postará Duo DANYO a podávať sa budú tradičné fašiangové dobroty – fazuľový guláš, šišky a pagáčiky.

Fašiangová veselica Bartošova Lehôtka

10. februára od 10:00 hod., Bartošova Lehôtka
Fašiang v dedinke pri Kremnici začne sprievodom po obci a vyvrcholí večer o 19:00 hod. veselicou v Kultúrnom dome v sprievode hudby Rádius starší.

Obecná zabíjačka s maškarným plesom Nevoľné

10. februára, Nevoľné
O jedenástej sa začnú v Nevoľnom ochutnávať zabíjačkové dobroty a o jednej poobede fašiangy pokračujú maškarným plesom v Kultúrnom dome.

Fašiangy 2018 Vyhne

10. februára, Vyhne
,,Príďte sa zabaviť pri dobrej hudbe, pochutnať si na zabíjačkovej kapustnici a iných špecialitách priamo od mäsiara," pozývajú organizátori obecnej fašiangovej veselice vo Vyhniach. Program začína sprievodom a vyvrcholí zábavou o 19:00 hodine.

Fašiangy Kosorín

10. februára, Kosorín
Sprievod v maskách vyrazí do kosorínskych ulíc o deviatej ráno, karneval v sále kultúrneho domu čaká Kosorínčanov o piatej podvečer v kultúrnom dome.

Fašiangy Stará Kremnička

10. februára, Stará Kremnička
Fašiangový sprievod nebude chýbať ani v Starej Kremničke. Do ulíc sa vydá o desiatej dopoludnia, večerná zábava v Kultúrnom dome odštartuje o 20:00 hod.

Fašiangová zábava Jastrabá

10. februára, Jastrabá
Po fašiangovom sprievode obcou láka Jastrabá na veselicu o 17:00 hod. v miestnom kultúrnom dome. O hudobnú produkciu a dobrú náladu sa postará DJ, harmonikár a zabávač v jednej osobe – Vladimír Gašpír.

Fašiangový sprievod a veselica Prestavlky

10. februára, Prestavlky
Sprievod v Prestavlkoch začína už o pol ôsmej ráno a ukončí ho pochovávanie basy v Kultúrno-spoločenskom centre v Hornej Trnávke. Veselica s hodovaním, hudobnou skupinou Helisax a tombolou odštartuje o 20:00 hod. v KD Prestavlky.

Pochovávanie basy Janova Lehota

12. februára o 14:00 hod., Janova Lehota
Ako avizuje obec, fašiangy odštartujú pri jedálni miestnej základnej školy. Pochovávanie basy bude sprevádzať vystúpenie žiarskej speváckej skupiny Sekera a detí z MŠ Janova Lehota.

Fašiangy vo svätokrížskom dvore

13. februára, Svätokrížsky dom, Žiar nad Hronom K hodovaniu v gazdovskom dvore zaspieva mužská spevácka skupina Sekera, potom vyrazí do žiarskych ulíc fašiangový sprievod a ten vyvrcholí fašiangovaním pred Svätokrížskym domom s folklórnym súborom Hron.

Fašiangová veselica – Bečkovi chlapci

13. februára o 18:00, Hlavná sála MsKC, Žiar nad Hronom
Žiarska fašiangová zábava sa oslavami v uliciach nekončí. Ako každý rok, i tento bude program pokračovať veselicou v Hlavnej sále MsKC, tentoraz so skupinou Bečkovi chlapci.

Blaufuss SKI karneval

17. februára od 10:00 hod., Lyžiarske stredisko SKI Krahule
Krahulský karneval je zvláštny tím, že sa koná priamo na svahu. Má ale všetko, čo nesmie chýbať ozajstnej hodovej zábave. Masky, zabíjačkové špeciality, tombolu o atraktívne ceny…

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM