Monika Földešiová Rôzne

VIAC VÝKONU DO SVALOV! AKO NA TO?

Niekto z nás potrebuje viac energie pre každodenné povinnosti (práca, rodina, osobný život), niekto na športové výkony. Princípy, ktoré tomu predchádzajú, sú však rovnaké pre všetkých z nás a rozhoduje o tom stav našej kondície i kvalita svalovej hmo

**Chcem viac energie pre život, šport (závodenie) i zábavu ** Ako siahnuť na dno svojich síl tak, aby podávali maximálny výkon v správny čas? Ako dostať do svojich svalov a šliach viac výkonu (energie) a prekonať najprv seba a možno aj súperov? Ako trénovať, stravovať sa a žiť, aby úspech a výsledok bol priamo úmerný snahe?
Na tieto a mnohé ďalšie otázky sú odpoveďou nové vedomosti. Cieľom každého športovca by mala byť snaha získať tie najcennejšie a najpraktickejšie rady, informácie i vedomosti vo svoj prospech. V dnešnom článku si povieme základné informácie potrebné pre dosiahnutie nasledovných prianí:

  1. chcem viac sily a rýchlosti (dynamika),
  2. chcem viac energie pre svoj výkon,
  3. a chcem svoj výkon posunúť na nové maximum.

Keď sa spojí rýchlosť a sila v jedno, vznikne dynamika Hoci rýchlosť a sila sú dve rozdielne pohybové vlastnosti, ich spojením vzniká dynamika pohybu. Dynamika alebo aj agilita, pružnosť, okamžité zrýchlenie alebo zmena smeru, to všetko sú pohybové prejavy, ktoré ak majú byť na extrémnej úrovni, vyžadujú si zapojenie všetkých svalových vlákien na maximum. Akýkoľvek atletický výkon na majstrovskej úrovni si vyžiadal daň v podobe času a námahy. Preto si určite nikto nemyslí, že zásadné a viditeľné zmeny sú otázkou pár týždňov tréningu.

Dosť to bolí, ak sa moriak mení na orla Asi takto by sa dali charakterizovať pocity pri snahe zmeniť svoje telo na výkonnú „mašinu“. Pochopte jednu zásadnú vec. Na to, aby sa vám podarilo dosahovať viac dynamické výkony, musíte získať väčšiu oporu v ťažisku svojho tela. V praxi to znamená, že musíte venovať viac času na tréning činností, kde sa zameriate práve na svalstvo okolo ťažiska tela. Ide o komplex hlbokých svalov v oblasti panvy, brucha a chrbtice.

Zabudnite na „kocky“ na bruchu a stroje v posilňovni Ak chcete dynamicky zrýchľovať, musíte mať veľmi silný bod opory, z ktorého tento pohyb vychádza. Nadupané nohy, alebo paže samé od seba mnoho nezmôžu. Zlepšením sily v ťažisku svojho tela nepriamo úmerne zvýšite svoj dynamický výkon hneď. Postačí „IBA“ 12 až 24 mesiacov ťažkej fyzickej prípravy s vlastnou hmotnosťou – a je to.

Ako vyzerajú konkrétne cvičenia (foto a video), ktoré vám pomôžu nadobudnúť viac fyzických síl, ale aj to, ako sa správne stravovať a dávkovať si zaťaženie, to všetko sa dočítate z pokračovania nášho článku [link=http://www­.vladozlatos.com/blog/cl­anky-o-pohybe/viac-vykonu-do-svalov-ako-na-to.htmlTU[/link]

Zdroj: www.vladozlatos.com Autori: Vlado Zlatoš a Tina Turnerová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM