Barbara Dallosová Správy

Vianočný darček pre Žiarčanov OBRAZOM: Obchvat mesta chcú diaľničiari otvoriť už onedlho!

Práce na toľko skloňovanej R2-ke, ktorá by mala odľahčiť dopravu na hlavnom ťahu Žiarom, finišujú. Diaľničiari dnes sľúbili, že dajú obchvat do predčasného užívania a posledné úpravy spravia za prevádzky. Čítajte viac!

Ilustračný obrázok k článku Vianočný darček pre Žiarčanov OBRAZOM: Obchvat mesta chcú diaľničiari otvoriť už onedlho!
Zdroj: TASR

Pôvodne mal obchvat R2 fungovať už v októbri tohto roka. Plány však začali komplikovať masívne zosuvy svahov a diaľničiari termín otvorenia cesty tlačili pred sebou. Ich šéf Milan Gajdoš dnes sľúbil, že dajú polovičný profil obchvatu do predčasného užívania.

Čo to znamená?

,,Predpokladáme, že na Vianoce už dostanú motoristi ale aj obyvatelia mesta darček a to tým, že tento úsek bude sprevádzkovaný." Týmito slovami dnes potešil riaditeľ NDS Milan Gajdoš s tým, že zhotoviteľ sa v krátkej dobe vysporiada s finalizujúcimi prácami, ktoré sa týkajú predčasného užívania.

,,Sú to len finalizujúce práce týkajúce sa objektov, ktorú sú na telese diaľnice. Teda tie objekty, ktoré musia byť pripravené, aby prevádzkovanie diaľnice bolo možné a aby dokončovacie práce, s ktorými sa počíta budúci rok, nijako nezasahovali do samotného telesa rýchlostnej cesty," vysvetlil Gajdoš.

20 000 áut cez Žiar

To, že cesta by mala byť odovzdaná do užívania už v tomto mesiaci, potvrdil aj minister dopravy Ján Počiatek. Odklonenie dopravy cez naše mesto minister odobruje. ,,Určite si hlavne vydýchnu obyvatelia Žiaru nad Hronom, lebo tá intenzita dopravy je na úrovni 20 000 vozidiel, čiže veľká časť týchto vozidiel tranzitujúcich práve cez Žiar nad Hronom bude presmerovaná na túto komunikáciu," povedal Počiatek na margo nášho nového obchvatu.

Miliónový obchvat

Takmer 6 kilometrov dlhý úsek rýchlostnej cesty R2 stavia firma Strabag, s. r. o. Začína sa križovatkou Lovčica-Trubín, pokračuje západne od mesta a končí napojením na rýchlostnú cestu R1 križovatkou Lovča. Zmluvná cena výstavby úseku je približne 26,166 milióna eur bez DPH. Investor ju financuje z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu.

R2-ka má byť spustená už tento mesiac: TAKTO to tam vyzerá dnes!
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM