Barbara Dallosová Šport

Viete, čo je karate agility? Títo žiarski drobci si to vyskúšali na vlastnej koži!

Nové pravidlá, ale aj celkom nová disciplína. To čakalo najmenších žiarskych bojovníkov na dôležitom turnaji v hlavnom meste. Ako sa popasovali s novou súťažou šikovnosti?

Ilustračný obrázok k článku Viete, čo je karate agility? Títo žiarski drobci si to vyskúšali na vlastnej koži!
Zdroj: Dnes24.sk

Slovenský pohár patrí medzi najdôležitejšie turnaje pre našich karatistov z MŠK Žiar nad Hronom. Tohtoročné prvé kolo sa konalo 14. februára v Bratislave a bolo určené pre vekové kategórie 5–11 rokov. Naši najskúsenejší pretekári teda ostali doma, no ani naše mladé talenty sa nedali zahanbiť a domov sa vrátili, ako obvykle, ovešaní medailami.

Svoju premiéru oslávil Timotej prvým miestom

Nové pravidlá súborných cvičení kata a hlavne rozdelenie do kategórii aj podľa stupňa technickej vyspelosti, teda podľa farby pásu, dali možnosť zabodovať aj začínajúcim a menej skúseným pretekárom v kategóriách začiatočníkov.

V kategórii chlapcov začiatočníkov, teda 8–9 ročných, zahviezdil Timotej Gašpar. Náš malý talent v nabitej kategórii získal prvé miesto, čím skvele oslávil svoju premiéru na Slovenskom pohári. Medzi dievčatami si v tej iste kategórii vybojovala bronz Ivana Gahírová. V začiatočníčkach 10–11 ročných sa až do finále dostala Viktória Pavlová, ktorá si z turnaja nakoniec odniesla striebro.

Aj v kata pokročilých sa nám darilo. Zvučné mená žiarskeho klubu, Ester a Šimon, opäť neobišli naprázdno. V kategórii 8–9 ročných dievčat si Ester Šišková vybojovala bronz a v 8–9 ročných chlapcoch Šimon Sečkár striebro.

Karate agility

Novou disciplínou bolo karate agility. ,,Ide o súťaž šikovnosti, kde sa beží na čas cez prekážkovú dráhu. Podľa dosiahnutého času sú pretekári zaradení do jednotlivých úrovní. Kategórie sú podelené podľa rokov súťažiacich," vysvetľuje tréner Ľubomír Striežovský.

Žiarčania do novej výzvy vhupli oboma nohami a dokázali, že medaily nosia nielen z kategórií, v ktorých sú ostrieľaní. Na zlatú úroveň sa podarilo prebojovať Adamovi Dolnickému, k striebru sa dopracovali Timotej Gašpar, Alexandra Biela a Ester Šišková. Bronzovú úroveň v novej disciplíne dosiahli Ivana Gahírová, Viktória Pavlová, a Viktória Snopková.

Fotky nielen z disciplíny karate agility si pozrite v našej fotogalérii!

Šimon je postrachom súperov, bodovali aj baby

V disciplíne športový zápas kumite medailovú žatvu zahájil Šimon Sečkár v kategórii 8–9 ročných chlapcov do 32kg, kde sa jeho súperom nepodarilo ani raz zabodovať a tak nenašiel premožiteľa a kategóriu s prehľadom vyhral.

Šimonove meno sa skloňuje s mnohými úspechmi žiarskeho klubu, na turnaji ale presvedčili aj dievčatá. Ivana Gahírová si takisto poradila so všetkými svojimi súperkami a tak si z kategórie nad 37 kg domov odniesla zlato. V kategórii do 32kg si zase bronz vybojovala Timea Kučerová.

V 10–11 ročných sa najviac darilo Karin Hanákovej v kategórii nad 40 kg, ktorá si za svoj výkon odniesla zlato. Talent predviedla aj Patrícia Vanková v kategórii do 30 kg, kde si vybojovala bronz. Zbierku medailí uzavrel bronzom z chlapčenskej kategórie do 30 kg Adam Dolnický. ,,Som veľmi rád, že aj u dievčat rastie plno talentov," konštatuje Striežovský a dodáva: ,,V konkurencii 36 klubov z celého Slovenska sme umiestnili na 2. mieste, čo je veľmi pekný výsledok. Prvé postupové body na Majstrovstvá republiky sú teda rozdané a všetkým pretekárom patrí vďaka za vzornú reprezentáciu mesta i klubu."

Čítajte tiež:

Do boja šli s jasným cieľom: Postup na majstrovstvá a prvenstvo medzi klubmi. Takto to dopadlo

Talentovaný Žiarčan Šimi Sečkár (9): Dvojnásobný majster Slovenska chodil s medailou aj spávať :)

Nenechali sa zahanbiť: Prišli ovešaní medailami, trúfli si aj na veľkú výzvu
40
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM