Barbara Dallosová Rôzne Správy

Víkendový tip ako vyšitý: Výlet na bájne miesto nad Kremnicou, FOTO a VIDEO

Doplňte počas sychravých dní endorfíny a vyberte sa prírode naproti. Máme pre vás inšpiratívny tip.

Ilustračný obrázok k článku Víkendový tip ako vyšitý: Výlet na bájne miesto nad Kremnicou, FOTO a VIDEO
14
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Velestúr (1 254,4 m n. m.) sa nachádza v hlavnom hrebeni Kremnických vrchov. Vrch opradený tajomstvom je len 15 minút chôdze od sedla Tri kríže, ktoré je významnou križovatkou turistických trás. Známym sa stal najmä pre runové nápisy vyryté v skale, ktorých pôvod dodnes nie je celkom jasný.

Ak patríte k tým, ktorí si radi vyjdu do prírody aj na sklonku jesene a zimy, možno vás zláka práve tento výlet. Vyštartovať sa dá priamo v Kremnici a okolo Velestúra až na Skalku vás privedie žlto značená turistická trasa. Prejdete sa popri prírodnej rezervácii Bujačia lúka a v ďalšom úseku okolo rekreačnej chaty Hostinec na hlavný hrebeň Kremnických vrchov. Sedlo Tri kríže, vrchol Zlatá studňa, Králické sedlo a Bystrické sedlo sú ďalšie orientačné miesta na našej trase až do cieľa, ktorým je Skalka. Kúsok od spomínanej zastávky Tri Kríže sa pred vami zjaví andeziitový súskalie s nápismi.

Keď sme sa na Velestúr vybrali my, bol chladný jesenný deň. Cestou k cieľu našej cesty nás sprevádzala stále hustejšia hmla. Tá tomuto bájnemu miestu dodala ešte viac tajomnej atmosféry. Presvedčiť sa môžete aj v priloženom videu a fotogalérii.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Žiaru a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM