Martin Károly Rôzne

Voda v monitorovaných jazerách je OK

Každý rok počas letnej sezóny monitorujú hygienici vodu vo vybraných jazerách v našom regióne. Tohto roku sa kontroly už začali, a to na Dolno Hodrušskom jazere, Veľkom Richňavskom, Počúvadlianskom, Vindšachtskom a Veľkom Kolpašskom jazere.

Regionálny úrad verejného zdravia v Žiari nad Hronom aj v tomto roku monitoruje počas letnej turistickej sezóny, ktorá trvá od 15. júna do 15. septembra kvalitu vody v prírodných kúpacích oblastiach, a to v okrese Žarnovica – Dolno Hodrušské jazero a okrese Banská Štiavnica – Veľké Richňavské, Počúvadlianske, Vindšachtské jazero a Veľké Kolpašské jazero.

Ako nás informovala vedúca oddelenia hygieny životného prostredia RÚVZ v Žiari nad Hronom Janka Štoffová, prvý odber vzoriek vôd sa uskutočnil ešte pred začatím letnej turistickej sezóny, a to 29. mája tohto roku. „Kvalita vody vo vyšetrených mikrobiologických, biologických a fyzikálno-chemických ukazovateľoch vyhovovala požiadavkám platnej legislatívy. Vo vzorke vody z Počúvadlianskeho jazera bol zistený nález Pseudomonas earuginosa. Ide o podmienene patogénny mikroorganizmus, ktorý je pôvodom fekálneho znečistenia teplokrvných živočíchov. Samočistiaci proces prebiehajúci vo vodách prírodných kúpalísk ho dokáže eliminovať,“ doplnila Štoffová.

Monitoring kvality vody vo vybraných jazerách bude zabezpečovaný podľa platnej legislatívy. Vykonávať sa bude jedenkrát za dva týždne. „Nasledujúci odber vzoriek vôd sa uskutoční 19. júna tohto roku,“ ukončila vedúca oddelenia hygieny životného prostredia.

Informácie o kvalite vody na kúpanie sú aktualizované každý týždeň na www.ruvzzh.sk a www.uvzsr.sk.

žiar24/Katarína Reiterová ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM