Barbara Dallosová Správy

Vojdete a ocitnete sa späť v bezstarostnom detstve: Do nášho regiónu mieri originálna výstava!

Na tejto výstave si príde na svoje naozaj každý. Tí najmenší budú mať v svete plnom najrôznejších hračiek o zábavu postarané, rodičia zas na chvíľu omladnú a pripomenú si pocit nefalšovanej detskej radosti.

Ilustračný obrázok k článku Vojdete a ocitnete sa späť v bezstarostnom detstve: Do nášho regiónu mieri originálna výstava!
Zdroj: Dnes24.sk

V úvode roka pripravilo Pohronské múzeum v Novej Bani výstavu, ktorá návštevníkom pripomenie bezstarostné časy detstva. Oddnes až do 30. marca pozýva na výstavu s názvom „Predstavuje sa Múzeum bábkarských kultúr a hračiek Modrý Kameň“.

Hračky od výmyslu sveta

Medzi vystavenými drevenými hračkami zo zbierkového fondu múzea sa nachádzajú zmenšené podoby dopravných prostriedkov, strojov a zvieratiek, kyjatické hračky, ktorých jedinečnosť spočíva v charakteristickom dekóre, bábiky, plyšové medvede, rôzne skladačky, hlavolamy, kamienkové stavebnice Anker, didaktické hry či bábkové divadlo. Riaditeľka múzea Katarína Konečná uviedla, že z bábok sú vystavené tie zo slovenských bábkových divadiel z hier Margita a Besná, Poštárska rozprávka, Hľadač šťastia, Princezná s ozvenou, Ježipero či Aladinova čarovná lampa.

Múzeum, ktoré výstava predstavuje, sídli od roku 1991 na hrade Modrý Kameň. Svoju špecializáciu na bábkarské kultúry a hračky rozvíja od roku 1994. Múzeum sa vo svojej zbierkotvornej a prezentačnej činnosti zameriava na bábkarské kultúry a hračky, ich históriu a súčasnosť na Slovensku, ale i v zahraničí.

Slovenské hračky sú jednoduché a krásne

,,V minulosti sa hračky mestských detí značne líšili od hračiek detí žijúcich na vidieku. Boli vzácne, jedinečné a mnohé z nich pochádzali zo zahraničia. Medzi obľúbené hračky dievčat patrili hlavne bábiky s rôznym príslušenstvom, u chlapcov to boli stavebnice, skladačky, stolové hry, zvukové a mechanické hračky," priblížila Konečná.

Ľudové hračky vyrábali dospelí z rôznych dostupných prírodných materiálov, najčastejšie z dreva, alebo si ich zhotovovali deti vlastnoručne. Sem patrili i hračky vyrábané zručnými remeselníkmi a vo výrobných strediskách. *

**,,Slovenské ľudové hračky sa vyznačujú jednoduchosťou vo svojej podstate, ale bohatou formou a farebnosťou prevedenia podľa regionálnych zvláštností. Nachádzame medzi nimi imitujúce hračky – zmenšené modely pracovných nástrojov a náradí, jarmočné zvukové hračky, handrové bábiky,"*** dodala Konečná.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM