Barbara Dallosová Správy Správy

Všetko naraz: Čo bude s rómskymi hliadkami, tereňákmi a hygienickým centrom Pod Kortínou?

S nelegálnou osadou, ktorá z jednej strany lemuje naše mesto, sa spája mnoho problémov. Budúcnosť niekoľkých nástrojov, ktoré ich pomáhali riešiť, je ale otázna. Ako to bude ďalej?

Ilustračný obrázok k článku Všetko naraz: Čo bude s rómskymi hliadkami, tereňákmi a hygienickým centrom Pod Kortínou?
Foto: Barbara Dallosová

V meste Žiar nad Hronom fungujú celkom tri sociálne služby, ktoré napomáhajú riešiť problémy v rómskej osade pod Kortínou. Rómske občianske hliadky, terénni sociálni pracovníci i komunitné centrum ale túto jeseň končia.

Sústredili sa na deti

Najmladší z projektov, komunitné centrum, zamestnávalo päť pracovníkov. ,,Títo pracovníci aktívne robili celé leto najmä prácu s deťmi. S veľmi pozitívnymi ohlasmi sme sa stretli napríklad pri realizácií denných táborov pre deti z rómskej komunity, no i pri rade iných aktivít, ktoré v rámci komunitného centra prebehli. Presvedčili sme sa o tom, že aktivity týchto pracovníkov skutočne majú význam, napríklad i preto, že pripravia predškolské deti na školskú dochádzku," vysvetlila vedúca Odboru starostlivosti o obyvateľa Monika Minárová.

Projekt komunitného centra potrvá ešte do konca októbra, počas preklenovacieho obdobia majú pre jeho potreby slúžiť dva byty, ktoré vznikli ako útočisko pre týrané ženy. Písali sme tu: V Žiari otvorili útočisko pre týrané ženy: Osem postelí v dvoch bytoch

Rovnako ako centrum, i projekt terénnej sociálnej práce, ktorý v meste pôsobí roky, má trvať do konca budúceho mesiaca. ,,Máme prísľub, že terénna sociálna práca by mala kontinuálne pokračovať, nie je to však ešte oficiálne. Boli by sme veľmi radi, pretože sedem rokov táto práca prináša výsledky a bola by škoda, keby sa prerušila," uviedla Minárová s tým, že informácie o pokračovaní komunitného centra ešte konkretizovať nechce.

Nejasná budúcnosť hliadok

Akýmsi tretím pilierom zefektívnenia riešenia problémov s rómskou komunitou v meste sú rómske občianske hliadky, ktoré fungujú od jesene minulého roka. Hliadky sú sformované z Rómov priamo z komunít. Ich úlohou je úzko spolupracovať s mestskou políciou a sondovať po problémoch priamo v komunite a kritických lokalitách. Projekt hliadok končí už tento mesiac.

,,Čo sa týka rómskych občianskych hliadok, tam ešte o ďalšom pokračovaní informácie nemáme," hovorí Minárová o zatiaľ nejasnej budúcnosti projektu.

Výstavba hygienickej stanice pozastavená

Hygienická stanica, ktorej výstavbu mesto avizovalo už v marci, ale podľa Minárovej súčasťou prebiehajúcich projektov nie je. V tej mali pre Rómov v lokalite vzniknúť sprchy a práčovňa, ktoré by prispeli k riešeniu katastrofálnych hygienických podmienok, s ktorými osada bojuje. Písali sme tu: V osade Pod Kortínou má vyrásť hygienická stanica: Takto by mala fungovať

,,V súčasnosti sa výstavba hygienickej stanice na Kortíne pozastavila kvôli tomu, že nemáme podporu zo strany štátu, o ktorú sme požiadali. Ale pokiaľ by tá podpora bola reálna a dokázali by sme zriadiť to, čo máme v pláne, tak sa k zámeru vrátime," uzavrela Minárová..

Čítajte tiež:

Novinový stánok uprostred žiarskej osady OBRAZOM: Ako sa tam dostal nikto nevie, noviny v ňom ale nekúpite!

Člen občianskej hliadky Valér (23) o problémoch v osade bez servítky: Svojich dílerov majú rómske deti priamo Pod Kortínou

Ako na hojdačke: Obyvatelia osady neustále migrujú, koľko ich Pod Kortínou žije dnes?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM