Barbara Dallosová Rôzne Správy

Vychýrený kuchár Laco z dedinky pri Žiari: Rukou mu potriasol aj Ludvik Svoboda

O kuchárovi Lacovi ste zrejme nepočuli. Súdruhovia pritom kedysi na jeho špeciality nedali dopustiť.

Ilustračný obrázok k článku Vychýrený kuchár Laco z dedinky pri Žiari: Rukou mu potriasol aj Ludvik Svoboda
Zdroj: TASR

Obecné kroniky sú pyšné na svojich rodákov. Nemusí ale ísť len o hrdinov, literátov, či významných dejateľov. Zápis v kronike obce Horná Ždaňa odkrýva lokálpatriotský príbeh mladého kuchára, ktorého pochúťky si vraj súdruhovia nevedeli vynachváliť.

Populárny ako Dukla

V zväzku mapujúcom rok 1969 kronika opisuje úspech Hornoždaňana Ladislava. Laco, ako ho kronika skloňuje, pracoval vo vtedy veľmi vychytenom Dome potravín v Banskej Bystrici. Lacovo ,,kráľovstvo" malo sídliť na treťom poschodí a chýry o jeho kulinárskom umení sa rýchlo rozkríkli.

,,Za krátky čas po otvorení tohto obchodného domu, toto 3. poschodie získalo si aspoň toľko fanúšikov, ako miestna druholigová Dukla a ono úprimné mňam-mňam patrí v prvom rade Lacovi Knoppovi, šéfkuchárovi Domu potravín," uvádza dnes už trochu úsmevne znejúci zápis v kronike.

Čítajte tiež: Mrazivá príhoda zo žiarskeho závodu: Robotníci chceli zachrániť jeden druhého, umreli všetci

Uznanie od hlavy štátu

O svojom rodákovi kronika hovorí ako o talentovanom dvadsiatnikovi, ktorý svojho času patril medzi najmladších šéfkuchárov v kraji. Pracovať bystrickom Dome potravín bolo vtedy prestížou samo o sebe, hornoždaniansky kuchár bol ale pýchou regiónu aj pre niečo iné.

Ako uvádza kronika, Laco dostal pochvaľný dekrét osobne od vtedajšieho prezidenta republiky Ludvíka Svobodu pri príležitosti osláv 25. výročia SNP v Banskej Bystrici.

Medzi Lacove najväčšie špeciality podľa kroniky patrili kurča american s vypichovanými parížskymi zemiakmi, srbské filé djubaria či plzeňské kurča na pive.

Pozrite aj:

Unikátne zábery z osemdesiatych rokov: Spartakiáda po žiarsky :)

Archív, aký sa len tak nevidí: FOTKY zachytávajú dedinskú školu pri Žiari už od roku 1935

Obecný archív okrem šéfkuchára Laca neopomenul ani ďalšieho rodáka. Podľa zápisov sa zdá, že v dedinke sa kulinárske talenty jednoducho rodia. ,,Ďalší kvalifikovaný kuchár z Hornej Ždane je Gabriel Fukas. Zamestnaný je v Raji v Žiari nad Hronom ale už dva roky reprezentuje slovenskú kuchyňu v Rakúsku pri Viedni v Laxenburgu," dodáva na záver kronikár v zápise z roku 1969.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM