Rôzne Správy

Vychytený bazár odštartoval: Medzi haraburdami sa nájdu aj cenné skvosty

Trh, známy aj pod názvom Haraburdy, neraz ukrýva aj užitočné predmety či dokonca vzácne artefakty. Treba mať len oči na stopkách.

Ilustračný obrázok k článku Vychytený bazár odštartoval: Medzi haraburdami sa nájdu aj cenné skvosty
Zdroj: TASR

Každoročne sa Dielnička banskoštiavnického Kammerhofu na niekoľko dní premení na trhovisko, na ktorom si na svoje prídu všetci milovníci starín rôzneho druhu. Slovenské banské múzeum tu už tradične organizuje Haraburdy – alebo bazár (ne)potrebných ve­cí.

Z bazáru si vyberá i múzeum

,,Ide už o 14. ročník bazára. Podujatie vzniklo z toho, že ľudia nám nosili rôzne predmety do zbierok múzea. Keďže sme ich už v zbierkach mali a chceli sme, aby sa veci využili užitočným smerom, tak vznikol tento bazár," priblížila Anna Ďuricová z múzea.

Stále však podľa jej slov existujú aj prípady, že sa niektoré veci do zbierok múzea dostanú. Takýmto spôsobom sa napríklad múzejníci dostali k hodinám „švarcvaldkám“ z 18. storočia či k nádobám z bývalej banskoštiavnickej lekárne. Minimálny zisk, ktorý z predaja múzeum získa, sa tiež používa na nákup nových zbierkových predmetov.

Na bazár môže akékoľvek veci okrem textilu a veľkorozmerných predmetov priniesť ktokoľvek. Podľa Ďuricovej sa najčastejšie objavujú prebytky z kuchyne, rôzna keramika a porcelán. Ale aj obrazy, rámy, hračky či náradie pre kutilov. Najlukratívnejším tovarom sú starožitnosti, ktoré sa minú veľmi rýchlo.

Obľúbený trh chalupárov

Okrem náhodných okoloidúcich má bazár už aj tradičnú klientelu – sú to najmä miestni chalupári, ktorí sa tu obzerajú najmä po starožitnostiach a mladé rodiny, ktoré si zariaďujú domácnosť. Denne bazár navštívi približne sto ľudí.

,,Zámerom bazáru je, aby sa veci nevyhadzovali, ale aby sa zužitkovali. Veľakrát sa stane, že si myslíme, že niektoré veci by sme si ani nezobrali a naopak, mnohým sa zapáčia a vezmú si ich," dodala Ďuricová.

Haraburdy alebo bazár (ne)potrebných vecí sa koná od utorka (22.8.) až do 26. augusta. Potom v termíne od 29. augusta do 1. septembra a od 7. do 9. septembra vždy od 10.00 do 16.00 h.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM