Martin Károly Kultúra

VYHNE: S filmami z vlastnej dielne vyhrávajú miestne deti súťaže po celom okolí

Vyhne - Ocenenia z viacerých slovenských festivalov, ale aj Česka a Rakúska majú vo vitrínach hrdo vystavené žiaci zo Základnej školy vo Vyhniach (okres Žiar nad Hronom), ktorí sa v rámci voľného času venujú tvorbe animovaných a hraných filmov. Možno

Všetko sa to začalo približne pred ôsmimi rokmi letným filmovým workshopom, ktorý škola organizovala aj tento rok. Za pomoci odborných lektorov sa priestory školy zmenili na filmové ateliéry, kde začali vznikať animované filmy. „Začínali sme štyrmi dňami počas leta, keď prišla do Vyhní profesionálna animátorka z Bratislavy. Priniesla nám prvotnú techniku a všetko nám ukázala,“ zaspomínala si vedúca krúžku filmovej tvorby Monika Gluzeková.

Za tento krátky čas uzrelo svetlo sveta približne 11 krátkych animovaných detských filmov. Deti si celý film pripravujú vo vlastnej réžii, od vymyslenia námetu, prípravy kulís až po animáciu špeciálnym programom, ktorý škola pre tento účel zakúpila. Neskôr sa škole podarilo vďaka grantovému programu Nech sa nám netúlajú vybaviť vlastné štúdio. „A tak sme začali robiť pravidelne počas roka krúžkovú činnosť,“ podotkla Gluzeková.

Pred troma rokmi sa škole podarilo získať podporu na projekt aj z ministerstva kultúry a tak už majú v súčasnosti letné workshopy celoslovenský rozmer, pretože sa na ne prizývajú učitelia a žiaci z celého Slovenska. „Učiteľ a žiak pracujú ako tím a učia sa animovať, pridávať hudbu, strihať materiál a dať film do konečnej podoby,“ uviedla vedúca krúžku.

Okrem animovaných filmov sa v posledných rokoch pustili deti aj do výroby hraných filmov, ktoré sú podľa Gluzekovej oveľa viac zaujímavé pre staršie deti. „Zistila som, že toto bude asi cesta pre väčšie deti, lebo animovaný film baví skôr malé deti. Veľké deti len v prípade, že majú vyslovene talent na animáciu a trpezlivosť. Oni totižto potrebujú rýchle výsledky, potrebujú rýchlo vidieť, čo sa udialo,“ dodala.

Ako ďalej podotkla, v animovanom filme to ide totiž pomaly, každý pohyb sa robí po mikročastiach. „Robili sme napríklad film Škaredé káčatko. Mal päť minút a animovali sme ho tri mesiace. Tri mesiace sme to mali rozložené na stole a nemohlo sa s tým hýbať,“ dodala.

Zdroj a foto: TASR Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM