Martin Károly Od Vás

Výlet na Velestúr, ako detektívka - tip na jednodňový výlet a niekoľko dňové pátranie

Turistická cesta na Velestúr /1254 m.n.m./ jeden z vrchov Kremnického pohoria je všeobecne známa a nie je potrebné ju popisovať. Navrhujem však navštíviť Velestúr prezrieť si runový nápis a pokúsiť sa nájsť jeho nové vysvetlenie.

Nápis na Velestúre objavil kremnický kronikár Pavel Križko v roku 1864, len pre zaujímavosť mal vtedy 24 rokov, ako v tom čase oznámil našiel do skaly vykresané čiary usporiadané v štyroch riadkoch, usúdil, že je to neznáme písmo. Zaujímavé bolo, že už o štyri roky sa mu podarilo nápis neznámeho písma preložiť a znamená „Prebach silan of morave zrumich kremnitiu te turo a vsie grada, i be gode po turu dve ste osmdesát“. V súčasnej slovenčine to znamená, že od severu prišiel Silan a rozbúral Kremnicu i Turovo a všetky hrady, i bolo rokov po Turovi 280. Takto text napísal P. Križko.

Velestúr sa stal pútnickým miestom. Veles mal znamenať slovanského Boha čried a statku a Tur vraj tiež bolo menom slovanského Boha. Miesto bolo označené za kultovné miesto, na ktorom slovanskí kňazi obetovali obete svojim Bohom. Prvý spoločný výstup vlastencov na posvätný Velestúr sa konal v roku 1868. Oslavoval sa tu prvý písomný prejav Slovanov v 3. – 4. storočí. Neskôr bol tento nápis označený za** falzifikát**. Nápis však ako zaujímavá atrakcia zostal až do dnešných čias.

No a teraz sľubované detektívne úlohy
- predovšetkým nájsť nápis na brale Velestúr, zmapovať si ho,
- pokúsiť sa hľadať nový prepis záhadných znakov „runového“ písma, nakoniec v našich časoch môže pomôcť aj výpočtová technika a tak isto hľadať nové vysvetlenie v súčasnej slovenčine,
- v Kremnici sa neďaleko Zechenterovej záhrady sa údajne nachádza kameň, na ktorom je tiež vysekané „runové“ písmo, údajne na ňom sa učil „písať“ jeden z predpokladaných falzifikátorov kremnický obuvnícky majster K. Moravčík. Porovnať či je toto písmo totožné s tým na Velestúre. Kremnickí matičiari Vám iste pomôžu kameň najsť,
- no a na záver, niekoľko nápisov sa nachádza aj na Smrečníku, tiež sa dajú nájsť.
- prajem veľa šťastia…,určite nebudete sklamaný prírodou

** Richard Kafka **

Velestur
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM