Barbara Dallosová Správy

Výlet pre odvážnych v našom regióne: O tomto mieste možno neviete, stačí dobrá obuv a baterka

V obci neďaleko Žiaru sa nachádza prírodná krása, ktorá láka i zvedavcov z ďaleka. Hoci na služby sprievodcu sa spoľahnúť nemôžete, výlet má svoje zvláštne čaro. Bez baterky však ani na krok.

Ilustračný obrázok k článku Výlet pre odvážnych v našom regióne: O tomto mieste možno neviete, stačí dobrá obuv a baterka
Zdroj: TASR

Jazvinská jaskyňa v obci Malá Lehota v Žarnovickom okrese sa podľa starostu obce Dušana Pacalaja v tomto období roka teší návštevnosti. A to i napriek tomu, že jaskyňa zatiaľ nie je zmapovaná a sprístupnená je na vlastné riziko a bez sprievodcovských služieb.

Dobrodružný výlet

,,Jaskyňa je voľne prístupná, keby sme to urobili iným spôsobom, tak by sme si tú jaskyňu museli prenajať od Slovenskej správy jaskýň. My sme vďační za to, že ju máme a je voľne prístupná. Ktokoľvek kto chce sem môže prísť s baterkou a nemusí sa nikomu hlásiť," vysvetlil starosta.

Ešte minulý rok boli k jaskyni vybudované schody so zábradlím, podľa slov starostu by mali v budúcnosti pribudnúť informačné tabule a mreža, ktorou bude jaskyňa na zimné obdobie uzavretá.

K jaskyni treba mať rešpekt

Keďže je do jaskyne voľný prístup, vstup do nej je samozrejme bezplatný. Pri tomto výlete však treba mať k sile prírody rešpekt. Samozrejmosťou je pevná obuv a svietidlo.

Pieskovcovú jaskyňu tvoria skrasovatené pukliny a sintrová výplň. Jazvinská jaskyňa je tiež zimoviskom chráneného netopiera Podkovára krpatého a iných druhov netopierov. Práve kvôli nim musí byť jaskyňa v zimnom období uzavretá.

Ako dúfa Dušan Pacalaj, informačné tabule a mreža by mohli pribudnúť do leta, jaskyňa však o zvedavých návštevníkov už teraz nemá núdzu. ,,Cez víkend mávame veľmi veľa návštevníkov," konštatuje starosta na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM