Aktualizované Barbara Dallosová Správy Samospráva

Výmena pozemkov so súkromníkom? Mesto chce získať známu plochu, má s ňou plán

Žiarski poslanci odklepli zámer výmeny mestských pozemkov. Od súkromníka chce mesto získať plochu v areáli školy.

Ilustračný obrázok k článku Výmena pozemkov so súkromníkom? Mesto chce získať známu plochu, má s ňou plán
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Aprílové zasadnutie Mestského zastupiteľstva sa nieslo v duchu bezpečnostných opatrení. Poslanci v rúškach rokovali o niekoľkých bodoch, medzi nimi i o výmene mestských pozemkov so súkromníkom.

Vízia športoviska pri gymnáziu

Zastupiteľstvo dostalo na stôl zámer bezodplatnej zámeny pozemkov z dôvodu hodného osobitného zreteľa. Konkrétne ide o zámenu mestských pozemkov za plochu v areáli Gymnázia Milana Rúfusa. To chce radnica získať s víziou postaviť na mieste športovisko.

Na tému nevysporiadaných pozemkov v areáli školy dlhodobo upozorňuje poslanec za volebný obvod Stred Norbert Nagy, ktorý je povolaním pedagóg na spomínanom gymnáziu. Práve Nagy prišiel s iniciatívou vybudovať na tomto mieste športové zázemie pre jediné gymnázium v meste.

,,Chcem vás poprosiť o podporu tohto bodu. Učím na gymnáziu telesnú výchovu a študenti už dlhých 15 rokov behajú okolo školy raz v smere hodinových ručičiek a potom naopak a takto stále dokola. Je to dehonestujúce. Ide o významnú školu v rámci kraja. Viem si tu predstaviť atletickú dráhu a multifunkčné športové ihrisko na futbal, florbal, volejbal, tenis, basketbal a hádzanú," uviedol na zasadnutí.

Žiarski poslanci zámer jednohlasne schválili. Za hlasovalo 14 prítomných poslancov. V areáli gymnázia by tak mali mať pozemky mestská samospráva aj župa. Ako na zasadnutí uviedol primátor, s Banskobystrickým samosprávnym krajom mesto vo veci rokuje a hľadá spôsoby spolupráce.

Čo na to župa?

S otázkou, v akej fáze sú rokovanie s mestskou samosprávou, sme oslovili aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Krok žiarskych poslancov župa víta.

,,BBSK a najmä vedenie Gymnázia Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom dlhodobo hľadajú cestu k vysporiadaniu sa s viacnásobným vlastníctvom pozemkov v areáli školy. Momentálne rokujeme s mestom a súkromnými vlastníkmi o postupe, ktorým by sme docielili zjednotenie pozemku. BBSK tak bude môcť v budúcnosti pristúpiť aj k rekonštrukcii športovej infraštruktúry pre potreby školy a mládeže," uviedla vedúca oddelenia komunikácie BBSK Lenka Štepáneková.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM