Barbara Dallosová Rôzne

Vynaliezaví Žiarčania sa trópov nezľakli: Takto sa chladia v šialených horúčavách, kocúr Oliver to vymakal:) FOTO

Druhý augustový týždeň dávajú horúčavy zabrať i Žiarčanom. Trópy netrópy, mnohí z nich musia chodiť do práce, vynaliezavosť v tom, ako sa schladiť, im ale rozhodne nechýba.

Ilustračný obrázok k článku Vynaliezaví Žiarčania sa trópov nezľakli: Takto sa chladia v šialených horúčavách, kocúr Oliver to vymakal:) FOTO
Zdroj: TASR

Meteorológovia dvíhajú varovný prst nad naším okresom už niekoľký raz a vysoké teploty stále pretrvávajú. Oázou v extrémnych horúčavách môže byť kúpalisko či pobyt pri niektorom z neďalekých banskoštiavnických tajchov, pracujúci Žiarčania však musia najprv absolvovať niekoľko hodín v robote.

Ako na potvoru, práve keď ortuť teplomerov tancuje vysoko nad tridsiatkov, kvôli havárii vodovodného potrubia dnes zostalo niekoľko žiarskych domácností bez pitnej vody.

Vynašli sa

Ako dokazuje Viktória H., ktorá nám poslala fotku na náš facebook, aj s rozhorúčeným pracoviskom sa dá niečo vymyslieť. ,,Takto som si včera spríjemňovala deň v robote, hadica a ide sa :), napísala nám mladá Žiarčanka a priložila autentický záber. Všetky fotky nájdete v našej fotogalérii.

,,Ja mám teda našťastie prázdniny a nemusím v tomto hici nikde sedieť. Aj doma je to ale zaberák. Ventilátor je samozrejmosť, skvelým osviežením je ale aj čistá voda s citrónom a mätou. Máme v chladničke neustále plný džbán. Omnoho lepšie, lacnejšie i zdravšie ako sladké vody," odporúča učiteľka Jana M.

Juraj narozdiel od Jany patrí k tým, pre ktorých prázdniny neplatia a i počas tropických dní musí stráviť v práci osem hodín. ,,Pracujem väčšinou v klimatizovaných priestoroch, ale keď už sa to nedá vydržať, tak úplne jednoduchá finta je pustiť si prúd studenej vody na zápästie, tam kde sa meria tep. Ochladí sa tak krv," pridáva praktickú radu ďalší Žiarčan.

Oliver to vymyslel

Akousi čerešničkou na torte je štvornohý Žiarčan, dlhosrstý kocúr Oliver. Ten síce do práce nemusí, v hrubánskom kožuchu sa mu horúčavy nevyhli ani v pohodlí domova. Oliver už presne vie, kde v byte prúdi svieži vzduch a počas horúčav s zarezervuje miesto priamo na parapete okna. ,,Takto sa uloží najmä keď večer otvoríme okná, aby sme vyvetrali," vysvetľuje Oliverova majiteľka Katarína J.

Vo vyhriatom centre mesta je pocitová teplota naozaj poriadne vysoká, osvieženie ale môže poskytnúť fotnána či dizajnové brodisko, ktorého trysky vystrekujú vodu priamo zo zeme. Práve tu treba ale poznať hranicu. V minulosti totiž rokmi mesto riešilo problém, kedy si ľudia k brodisku priniesli i šampón a využili nie na osvieženie, ale osobnú hygienu. Písali sme tu: Rozpálené žiarske námestie: Šampónovanie Rómov vo fontáne držia mestskí zatiaľ na uzde

foto: ilustračné

Na boj proti úmorným horúčavám majú Žiarčania rôzne zbrane
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM