Martin Károly Kremnica

Vynovili priestory kremnickej základnej školy

22. septembra sa na Základnej škole na Angyalovej ulici v Kremnici konalo slávnostné otvorenie budovy II. stupňa, školskej jedálne a školského klubu detí. Dokončenie budovy I. stupňa je plánované na január 2011.

V októbri 2009 sa začala rozsiahla rekonštrukcia všetkých budov Základnej školy. Náklady sú hradené z európskych štrukturálnych fondov i finančných prostriedkov zriaďovateľa, na základe úspešného projektu, ktorý dalo vypracovať mesto Kremnica. Začiatok realizácie projektu 8.10.2009, skončenie realizácie projektu 8.1.2011. Rekon­štrukčné práce realizuje firma HANT BA, a.s. Považské Podhradie.

O opravách školy hovoril riaditeľ školy, Peter Plankenbűchler: „Vo všetkých budovách školy boli vymenené okná a priestory sa zatepľovali. Na I. a II. stupni sa zmodernizovali sociálne zariadenia. Počas letných prázdnin boli triedy II. stupňa vymaľované a pribudli nové radiátory. V pavilóne I. stupňa navyše pribudla nadstavba ďalšieho podlažia, nová elektrická inštalácia, rozvody teplej a studenej vody, kúrenie. Na nadstavenom poschodí bude učebňa pre pohybové aktivity, učebňa výtvarnej výchovy, kabinety a sociálne zariadenia.

Žiaci štyroch tried sa tešia aj z nových lavíc a stoličiek, tie však financuje škola z bežných výdavkov. Napriek tomu, že oprava I. stupňa sa začala ako prvá, stále nie je dokončený. Už od minulého školského roka sa žiaci prvých až štvrtých ročníkov učia v náhradných priestoroch v Centre voľného času Cvrček a v školskom klube detí. Plánované ukončenie prác v budove I. stupňa však výrazne posunulo augustové nepriaznivé počasie. Počas búrok vytopilo niekoľko učební a poškodilo knižnicu.

Financovanie rozsiahlej rekonštrukcie rekapitulovala vo svojom prejave primátorka mesta, Zuzana Balážová: „Vzhľadom na počet žiakov sme dostali z európskych fondov 896 tisíc eur (27 mil. korún). To však nebolo dosť s ohľadom na to, v akom stave boli tieto školské priestory. Pôvodne sme mali s poslancami takú predstavu, že sa budú financovať len práce v hodnote získaných peňazí. Záver je taký, že okrem 896 tisíc eur, z toho 95% je z európskych fondov, 5% dopláca mesto, sme nakoniec spoločne s poslancami rozhodli, že investujeme ďalších 299 tisíc eur do opráv. Zateplenie budov sa už hradilo z mestských financií. Celkovo sa na rekonštrukcii mesto Kremnica podieľa vo výške 30% z celkovej sumy.

SiMa

Nova skola
44
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM