Kultúra Správy

Výročné medaily k vzniku ČSR: Návrh z dielne Kremničana Štefana, FOTO

Kremnická mincovňa vydáva súbor zlatých a strieborných medailí, ktoré pripomínajú založenie spoločnej republiky v roku 1918. Pozrite si najnovšie zberateľské kúsky.

Ilustračný obrázok k článku Výročné medaily k vzniku ČSR: Návrh z dielne Kremničana Štefana, FOTO
2
Galéria
Zdroj: TASR

Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky vydala Mincovňa Kremnica, štátny podnik a Česká Mincovna, a.s. súbor zlatých a strieborných medailí, ktoré pripomínajú založenie spoločnej republiky v roku 1918.

V zlate aj striebre

,,Medaily sú vyrazené v zlatom a striebornom vyhotovení. Motívy a dizajn sú totožné na strieborných aj zlatých medailách. Zlatý aj strieborný súbor pozostáva z dvoch medailí, pričom jednu z nich razila kremnická mincovňa a druhú česká mincovňa," priblížil Milan Kubík, vedúci oddelenia marketingu kremnickej Mincovne.

Podobný spoločný projekt dvoch zahraničných mincovní podľa jeho slov realizovali aj v minulosti, keď s českou mincovňou rovnako razili medaile venované dvom významným osobnostiam našich spoločných dejín – T. G. Masarykovi a M. R. Štefánikovi.

Autorom je kremnický medailér

Autorom návrhu slovenskej medaily je kremnický medailér Štefan Novotný. Kompozícia obidvoch strán medaily vyjadruje československú vlajku. Na averznej strane medaily sú zobrazené symboly Čiech, Moravy, Sliezska, Slovenska a Podkarpatskej Rusi i starej monarchie – dvojhlavého orla rozdeľuje línia medzi farbami vlajky. Na reverznej strane vzdáva hold hlavným mestám Čechov a Slovákov Prahe a Bratislave a ich hradom a riekam. V pozadí sú umiestnené prvky národných znakov, český lev a slovenský dvojkríž.

Autorom českého motívu medaile je akademický sochár Michal Vitanovský. Averz medaile zobrazuje heraldické znaky Čiech, Moravy, Sliezska a Slovenska spolu s lipovými lístkami. Na reverznej strane autor zobrazuje muža stojaceho na rebríku, ktorý z budovy strháva štít s habsburským orlom a podáva ho oslavujúcemu davu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM