Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky sa oproti vlaňajšku zdvojnásobil

V období od 17. do 23. mája sa podľa epidemiológov opäť dostaví chrípková sezóna. Aj napriek rovnakému výskytu akútnych respiračných ochorení ako uplynulý týždeň a nepatrnému vzrastu chrípkových ochorení, je výskyt chrípky v porovnaní s minulým rokom

Výskyt akútnych respiračných ochorení sa zvýšil o necelých 20 percent, no v prípade samotnej chrípky je to až dvojnásobok oproti minulému roku. „Počet ochorení v tomto týždni je vyšší, ako bol v rovnakom období vlaňajška. Je to preto, lebo výskyt ARO a chrípky sa v celej sezóne nesprával tak, ako sme pozorovali v uplynulých rokoch. Maximum výskytu bol v novembri 2009, potom došlo v poklesu, potom opäť k vzostupu, ktorý však nebol taký dramatický, ako v predchádzajúcich rokoch," uviedla vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Avdičová.

Situáciu vo výskyte sezónnej chrípky kopíruje aj výskyt pandemickej chrípky. Väčšinu ochorení v tohtoročnej chrípkovej sezóne totiž spôsobil tzv. pandemický vírus. Útlm, ktorý vznikol naznačuje zároveň aj útlm chrípky spôsobenej pandemickým vírusom. Čo sa týka ďalšieho vývoja, odborníci zachovajú epidemiologickú bdelosť, aby ich nezvyčajný výskyt pandemickej chrípky aj po sezóne nezaskočil. Avdičová upozorňuje, že na pôvode ochorení sa momentálne podieľajú adenovírusy, respiračné syncytiálne vírusy a iné respiračné vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM