Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt respiračných a chrípkových ochorení klesá

Zrejme netypické novembrové počasie je pravdepodobne jednou z príčin, prečo v týchto dňoch na nás akútne respiračné ochorenia (ARO), ako aj chrípka (CHPO) útočia menej. V medzitýždňovom porovnaní sú ARO približne na rovnakej úrovni, no výskyt chrípk

Ešte lepšie vyzerá štatistika v medziročnom porovnaní. Výskyt ARO je nižší takmer o 37 percent a chrípky bezmála o dve tretiny, ako v rovnakom období vlaňajška. Navyše vlani v tomto období sa už vyskytovalo niekoľko vážnejších prípadov na ochorenie na nový typ chrípky A H1N1. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici v rámci Banskobystrického kraja eviduje v týchto dňoch v absolútnych číslach takmer 5600 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 1751 prípadov na 100 tisíc obyvateľov.

Ani jeden z 13 okresov tohto kraja nehlási ani len sporadický výskyt týchto ochorení, všetky sú v štatistike charakterizované bez aktivity. Najvyšší počet chorých na ARO aj na chrípku je v okrese Veľký Krtíš, Brezno, Krupina, Revúca, ale aj Zvolen, Banská Bystrica. Chorobnosť na chrípku má okrem veľkokrtíšskeho okresu pomerne vysokú aj okres Revúca a Lučenec. Najvyššiu chorobnosť RÚVZ eviduje tak, ako uplynulý týždeň, u najmladšej vekovej skupiny detí od 0 do 5 rokov – až 5935 prípadov na 100 tisíc detí v tomto veku, v „tesnom závese“ za nimi sú opäť ľudia v produktívnom veku od 20 do 59 rokov – až 4400 prípadov na 100 tisíc ľudí tejto vekovej kategórie. Pomerne vysoká chorobnosť (takmer 4100) je aj u žiakov základných škôl.

Komplikácie v porovnaní s uplynulým týždňom klesli a vyskytli sa len u 3,1 percenta prípadov (o jedno percento menej), čo je 210 chorých. Z nich najviac – 106 prípadov, vyústili respiračné, či chrípkové ochorenia do zápalov dutín, 45 je prípadov zápalov stredného ucha a 59 prípadov zápalov pľúc. Najvyšší počet komplikácií eviduje banskobystrický RÚVZ v okrese Revúca, ktorý sa na počte pacientov s uvedenými chorobami podieľa rovnou stovkou. Na štatistike sa hláseniami podieľalo tentoraz 53 percent lekárov pre deti a dorast a 47 percent praktických lekárov pre dospelých.

Epidemiológovia opätovne upriamujú pozornosť občanov – hlavne tých, ktorí trpia srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetom, onkologickými a chronickými pľúcnymi chorobami, ale aj tehotných žien, že ešte stále je optimálny čas dať sa zaočkovať proti chrípke. Celá táto skupina pacientov má očkovania na plnú úhradu zdravotnými poisťovňami (ZP). Tohtoročná vakcína obsahuje aj genóm vírusu vlaňajšej pandemickej chrípky a je účinná okrem nej aj voči vírusom chrípky typu AH3N2 a B. Podľa odborníkov je v tejto súvislosti nutné zdôrazniť, nie všetky ochorenia – rovnako u očkovaných, či neočkovaných pacietov, možno klasifikovať ako chrípku. Tá sa dá identifikovať len virologickým odberom – výterom do špeciálnych médií, z čoho v laboratóriu určia, či ide o chrípku, alebo akútne respiračné ochorenie.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM