Barbara Dallosová Samospráva

Vysoké horúčavy v Žiari? 4 opatrenia, ktoré sa rozhodlo mesto realizovať

Horúčavy nepoľavujú. Extrémne vysoké teploty sa nevyhýbajú ani Žiaru. Aké opatrenia realizuje naše mesto pre vysoké teploty?

Ilustračný obrázok k článku Vysoké horúčavy v Žiari? 4 opatrenia, ktoré sa rozhodlo mesto realizovať
Zdroj: TASR

Tropické teploty sa nad mestom držia už dlhú sériu dní. Pomôcť majú i opatrenia, ktoré zaviedla žiarska samospráva.

Úradníci majú na výber

Mnohé radnice či úrady pristupujú v dňoch, kedy horúčavy neustávajú, k upraveným stránkovým hodinám. Na Mestskom úrade v Žiari nad Hronom všetko vybavíte tak, ako obvykle, niektorí zamestnanci ale skôr skončiť môžu. Ako informoval vedúci kancelárie primátora mesta Martin Baláž, majú totiž na výber i posunutý pracovný čas, kedy začnú už o šiestej ráno a skončia o druhej poobede. Týka sa to však len niektorých úradníkov. Báť sa, že by ste o druhej už nikoho nenašli na vrátnici, sa teda nemusíte.

Polievať, polievať, polievať…

Vo vybetónovanom meste môžu Žiarčania pociťovať v tropických horúčavách ešte vyššiu pocitovú teplotu. Jedným z opatrnení, ktorým mestá bojujú proti vysokým teplotám, je ochladzovanie prehriatych ciest polievacími vozmi. V Žiari ho realizujú pracovníci mestskej eseročky Technické služby.

Oranžové vozy, ktoré schladzujú vyprahnuté ulice, sa po meste pohybujú už niekoľko týždňov. Podľa riaditeľa Technických služieb Igora Rozenberga v týchto dňoch polievajú tak často, ako len môžu.

Vysmädla i zeleň

Vodu si pýtajú nielen žiarske cesty, ale i výsadba. V centre mesta je o jej polievanie postarané, v ostatných častiach ale musia pracovníci Technických služieb polievať častejšie.

,,Na námestí je samozávlahový systém, tam to funguje celú noc čiže tam problém nie je. V ostatných častiach mesta polievame častejšie než obyčajne. Chodí sa polievať ráno, skôr než autá výjdu do ulíc, kým ešte teplota nevystúpi tak vysoko. Najmä výsadbu, ktorá je taká čerstvejšia, teda stromčeky a kvety ktoré majú dva alebo tri roky," opisuje letný režim starostlivosti o mestskú flóru Rozenberg.

Voda pre minizoo

Keď ortuť teplomera preskakuje tridsiatku, ľudia si pošomrú. S horúčavami sa ale pasujú aj niektoré nemé tváre v žiarskej minizoo. Najmä zvieratká, pre ktoré horúčava nie je prirodzeným prostredím, treba ochladzovať. To je od minulého roka jednoduchšie, dovtedy totiž zoo nemala vlastný prívod vody a bola odkázaná na jej dovoz.

,,Minulý rok, keď sme pripájali fontánu na vodu, tak sme urobili odbočku aj do minizoo. Tá nemala samostatný prívod vody, vozili sme ju tam v nádobách. Zvieratká majú teda čerstvú vodu dva krát denne a vodou ich tiež pre osvieženie postrekujeme," vysvetľuje na záver riaditeľ mestskej eseročky.

Čítajte tiež:

Vynaliezaví Žiarčania sa trópov nezľakli: Takto sa chladia v šialených horúčavách, kocúr Oliver to vymakal:) FOTO

Novinka z kremnického kupka poteší každého: Predlžujú otváracie hodiny, navyše bez príplatku!

Žiarske kupko sa teší skvelej sezóne: Minuloročné leto tromfli už teraz a takmer o dvojnásobok!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM