Kultúra

Výstava, pri ktorej sa deti nestihnú nudiť: Ako vznikol padák, vysávač či telefón?

Výstavný projekt plný zvedavých otázok a vtipných odpovedí. Populárna výstava mieri do Kremnice.

Ilustračný obrázok k článku Výstava, pri ktorej sa deti nestihnú nudiť: Ako vznikol padák, vysávač či telefón?
Zdroj: TASR

Múzeum mincí a medailí v Kremnici pripravilo multimediálnu výstavu otca a syna Ivana a Dávida Popovičovcov Mať tak o koliesko viac!, ktorá vznikla podľa rovnomenného animovaného seriálu a knihy pre deti.

Slovenský projekt zaujal v zahraničí

Podľa útlej knižky o vynálezoch 20. storočia od Ivana Popoviča, vydanej v roku 2001, vytvorili a nakrútili Dávid a Ivan Popovičovci v koprodukcii s RTVS 52-dielny animovaný seriál, ktorý vznikal v rokoch 2002 až 2015. Je to najrozsiahlejšie dielo v novodobých dejinách slovenského animovaného filmu. Projekt sa stal úspešným aj v zahraničí, okrem domácich ocenení seriál bodoval na medzinárodných festivaloch v Mníchove, Toronte, Soule a Amsterdame.

,,Veselý animovaný seriál mapuje vážne vynálezy 20. storočia, ktoré používame s takou samozrejmosťou, ako keby tu boli odjakživa. Patria k nim žiarovka, telefón, guľôčkové pero, vysávač, mrakodrap, padák, ale aj počítač, platobná karta či kalkulačka a mnoho ďalších. Seriál sa drží faktov, no nechýba mu humor a nadhľad," priblížila garantka výstavy Janka Kolláriková.

Výstava ukáže aj veci spoza opony

Dnešná podoba knihy Mať tak o koliesko viac!, ktorá je aj súčasťou výstavy, vyšla v reedícii v minulom roku. Je obohatená o množstvo obrazového materiálu, ktorý výtvarníci pri výrobe filmu počas 13 rokov nazhromaždili. ,,Zostávalo však ešte stále veľa materiálov, ktoré sa nedostali ani do televízneho seriálu, ani do knižky. Rekvizity, pracovné materiály, pohľady do zákulisia výroby seriálu. Autori sa preto rozhodli pripraviť výstavu, na ktorej by boli prepojené všetky zložky do jedného celku," podotkla Kolláriková.

Súčasťou výstavy je aj 13 dielov rovnomenného televízneho seriálu upravených špeciálne pre výstavu do troch vysielacích blokov. Celý projekt je orientovaný rodinne. Ako uvádzajú autori, ich zámerom je, „aby sa deti pýtali, a aby im rodičia odpovedali. Aby okrem zábavy a poučenia aj spolu komunikovali. Je to zvlášť veľká výzva v dnešnej dobe, keď mobilné technológie ľudí vzdialených zbližujú, ale ľudí blízkych navzájom od seba vzďaľujú“.

Výstava bola premiérovo uvedená v Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana v Bratislave v lete 2017. Do Kremnice prídu výstavu predstaviť samotní autori. V galérii múzea bude slávnostne otvorená v stredu 14. februára o 15.00 h. Hostí vernisáže čaká rozprávanie a kreslenie výtvarníka Ivana Popoviča, ako aj ukážka z animovaného seriálu komentovaná Dávidom Popovičom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM